Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do gotującej się wody z goździkami i ugotować do miękkości. Dynię odcedzić, ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę (bez goździków). Do musu z dyni dodać jajko, miękkie masło, miód naturalny, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, mąką krupczatką, przyprawą do piernika, imbirem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość razem wymieszać, wyrobić ręką ciasto, przełożyć do miseczki, przykryć, aby nie wyschło i włożyć do lodówki na noc.
Następnie ciasto rozwałkować na około 5 mm, podsypując mąką i wykrawać pierniczki. Przekładać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 170 °C.
Z podanych składników wychodzi około 110 pierniczków z dynią (wykrawałam foremką średniej wielkości).
Do miseczki wlać sok z cytryny, wsypać cukier puder i ucierać łyżką, aż lukier będzie gęsty, gładki i śnieżnobiały ;) Gotowym cytrynowym lukrem polać ostudzone pierniczki i posypać kolorową posypką – perełkami.
Smacznego.