Przepisy Extra

Dyniowy torcik w kruchym cieście

Składniki:

Kruche ciasto:
25 dag margaryny (np. Kasia)
3 żółtka
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
ok. 3 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
Masa dyniowa:
1 ½ kg dyni (waga po obraniu)
10 dag masła
½ szklanki cukru pudru
gałka muszkatołowa
1 budyń waniliowy
sok z cytryny
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru (czubata)
Dodatkowo:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem. Na koniec dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kilka kropli aromatu pomarańczowego i ubite na sztywno białko. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm i upiec po kolei. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Gorące kruche placki wyłożyć delikatnie z formy i ostudzić (najlepiej otworzyć tortownice i je zsunąć).

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć masło i roztopić. Przełożyć dynię, dodać cukier puder i szczyptę gałki muszkatołowej. Razem wymieszać i smażyć do miękkości. Na koniec wsypać budyń waniliowy w proszku, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę pogotować. Dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Gorącą masę podzielić na połowę i gorącą masą dyniową przekładać ostudzone placki, lekko dociskając.

Do białka wsypać cukier puder i miksować mikserem przez około 3-5 minut. Gotowym lukrem polać ostudzony torcik i udekorować kolorowymi cukierkami. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.