Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać jajko, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz szczyptę cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Wszystko razem wymieszać nożem.
Do garnka przełożyć masło i miód. Rozpuścić i zagotować. Gorącą masę maślaną z miodem wlać do mąki i wymieszać łyżką, gdy wystygnie wyrobić ciasto ręką.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm i wykrawać foremką pierniczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Do miseczki wlać mleko. Dodać cukier puder i kilka kropli aromatu migdałowego. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Gotowym lukrem smarować pierniczki i udekorować kolorowymi cukierkami.
Z podanego przepisu wyjdzie około 50 pierniczków.
Smacznego.