Komentarze do przepisu:
Tak, sztuczny miód można zastąpić naturalnym. Przepraszam przegapiłam ten komentarz upsss
Dorota [2012-01-05 13:56:42]
To cieszę się, że pierniczki się udały. To teraz smacznego życzę i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-12-19 10:21:55]
Można je piec z termoobiegiem, tylko może z nieco niższą temperaturą lub w 180 st. C. ale krócej. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-12-16 14:22:13]
Na początku ucieramy mikserem, a pod koniec jak dodamy już całą mąkę to trzeba ręką wymieszać i zagnieść. Potem trzeba je włożyć do lodówki na 24 godziny, by stężało. Gdy podczas wałkowania ciasto będzie się kleiło, można podsypać mąką. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-12-14 12:24:28]
Tak, ciasto zostawiamy na 24 godziny, i pierniczki wykrawamy dopiero na drugi dzień.
Dorota [2011-04-02 19:51:15]
Jestem mile zaskoczone. Poszukiwałam długo w necie przepisu na pierniczki. Padło na ten. Zrobiłam i jestem zachwycona. Muszę dodać że robiłam je 2 razy, gdyż w czasie "leżakowania" pierwszy wypiek był tak dogłębnie degustowany w ciągu tych 2 tygodni, że wiele nie zostało :)
ew.ka [2008-12-20 11:18:51]
Ojej nie pamiętam - ale wiem, że ich wyszło dużo - może 150-200 sztuk ;)
Dorota [2008-12-10 23:20:40]
Proszę napisać mniej więcej ile z tak dobranych składników wychodzi ilościowo pierniczków? Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam :-)
Patrycja [2008-12-10 22:15:18]
Pyszne i im dłużej leżą w zamkniętym pojemniku tym lepsze,ja akurat trzymam w blaszanych puszkach po ciasteczkach.
Madzia(Magdalena,ale tylko tak c [2008-10-23 21:09:17]
50 dag miodu to 1,25 szklanki miodu. Na górze po lewej stronie jest przelicznik wag, można z niego skorzystać. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-06-18 11:27:41]
a 50 dag miodu to ile bo nie mam takiej miarki (szklanka mniej) proszę o szybką odpowiedż
Monia [2008-06-18 10:29:02]
Tak, ciasto włożyć na 24 godziny do lodówki. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-11 14:36:00]
czy ciasto ma leżeć w lodówce?
agnieszka [2007-12-11 13:47:21]
Te pierniczki zaraz po upieczeniu są raczej twarde, ale zamknięte w szczelnym pojemniku po około 7-14 dniach miękną (tak jak większość pierników).
Dorota [2006-12-31 00:23:02]
Mam pytanie czy te pierniczki są miękkie i puszyste czy raczej twarde bo niewiem czy sobie zrobić czy nie???
ODP PROSZE:-)
Alis [2006-12-29 22:22:39]
Proponuję upiec pierniczki dwa tygodnie przed Świętami Bożego Narodzenia, i gdy ostygną polukrować, a następnie trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. plastikowym, metalowym lub nawet w woreczku - tak radziła mi babcia) Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2006-12-04 09:38:04]
Pani Doroto!! Mam pytanie- czy te pierniczki muszą leżec np tydzien- dwa aby zmiękły? Na ile czasu przed swietami powinnam je przygotowac aby były najlepsze? z gory serdecznie dziekuje:)
Kasia [2006-12-02 01:49:04]
są pyszne ale trochę dużo monki=[
jadzia [2006-02-02 13:49:29]
Taka jest proporcja w tym przepisie: na 50 dag miodu przypada 1 kg mąki. Można dodać jej mniej, ale tyle, aby powstałe ciasto dało się rozwałkować.
Dorota [2005-12-17 15:11:57]
ale tak duzo maki???
karo [2005-12-16 23:07:04]
są pyszne i rozpływa sie w ustach!!!!
maja [2005-08-22 22:52:43]