Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że pierniczki się udały i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-02-07 11:44:02]
Pani Doroto, zrobiłam drugie podejście i zakończyło się udanym wypiekiem ale tym razem użyłam sztucznego miodu i nieco grubiej wałkowałam, są b. dobre.
Kasia O [2011-01-09 15:26:29]
Bardzo Pani dziękuję, choć moje są nadal twarde, ale to zapewne moja wina i spróbuje upiec jeszcze raz.Życzę wszystkiego najlepszego w rozpoczętym już Nowym 2011.
Kasia O [2011-01-04 08:20:04]
Wszystkie pierniczki z dodatkiem miodu po upieczeniu są twarde. Dlatego należy je piec 1 lub 2 tygodnie przed Świętami. Po upieczeniu, należy je ostudzić, polukrować, odczekać aż lukier zastygnie i przełożyć do metalowego lub plastikowego pojemnika. Na pierniczkach należy położyć kromkę świeżego chleba i pojemnik szczelnie zamknąć. Kromkę chleba można codziennie wymieniać lub pozostawić na dłuższy czas z piernikami - wtedy ona wyschnie, a pierniczki będą miękkie :)
Dorota [2011-01-03 19:21:37]
Pani Dorotko, proszę jeśli to możliwe o pomoc, gdzie ja mogłam popełnić błąd, iz moje pierniczki wyszły" twardawe"( za długo piekłam? zbyt cienko rozwałakowałam?, użyłam miody prawdziwego?).Ciasto surowe w moje ocenie wyszło ok.
Kasia O [2011-01-03 14:52:05]
Pierniczki przepyszne:-)
avon76 [2010-12-23 23:39:45]
Pierniczki proste w wykonaniu i wyszły rewelacyjnie :) wśród wielu przepisów ten mi najbardziej odpowiadał i nie zawiodłam się..... na drugi rok robię wg tego przepisu :)
Ladybird76 [2009-12-23 11:27:34]
Bardzo dobre pierniczki,część już upieczona a reszta ciasta jeszcze w lodówce.Ja dałam cały słoik miodu no i najważniejsze ciasto wyrobiłam 21 listopada i wystawiłam na leżakowanie do lodówki.l
beata [2009-12-11 22:32:48]
Bardzo się cieszę, że pierniczki wszystkim smakują :) Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego :)
Dorota [2009-12-04 14:38:53]
Pierniczki Baaaaardzo Pyyyyyyszne!! No i pięknie wyrosły :-) Znikają w mgnieniu oka ;-)
MadzialenA [2009-12-03 16:42:21]
cisteczka sa super pozdrowienia dla autorki
Seba [2008-07-03 12:42:36]
super przepis!!!!
donat [2007-02-28 19:53:28]
pierwszy raz pieklam te pierniczki,byly naprawde bardzo smaczne.
Danusia Warszawa [2006-12-31 17:12:05]
pierniczki wyszły nam pyszne
wyszło nam 129+20 zjedzonych przed polaniem lukru. polecam ten przepis i pozdrawiam
pa,pa
beata [2006-12-30 20:12:18]
Pierniczki są naprawdę super.Piekłam z synem na świeta. Jak dla mnie trochę za mało słodkie. Pozdrawiam
altika [2006-12-26 20:11:24]
Gratuluję udanych pierniczków. Smacznego :)
Dorota [2006-12-24 09:34:31]
Musze sie pochwalić tym bardziej, że jestem bardzo początkująca w sprawach pieczenia i gotowania i pierwszy raz przygotowuje sama wigilijne potrawy. Zrobilam dzisiaj pierniczki i przyznam, że są pyszne (żaluje, że zrobilam z polowy skladników,bo balam sie ze i tak mi nie wyjdzie;) co prawda troszkę kleily sie do walka i deski,ale uporalam sie z tym:) HURRRAAA MOJE PIERWSZE I JESZCZE TAK PYSZNE PIERNICZKI W ŻYCIU!! :D
amatorka;) [2006-12-24 00:16:21]
Ja jajka ubijałam w całości - żółtka z białkami, ale oczywiście możesz zrobić tak jak mówisz - białka ubić osobno, a żółtka utrzeć z częścią cukru. Tak czy tak - pierniczki na pewno wyjdą. Powodzenia i pozdrawiam :)
Dorota [2006-12-22 11:04:38]
Jaja ubijać w całości (zółtko razem z białkiem) czy może ubic pianę z białek, a żółtka oddzielnie utrzeć (np z cukrem bądź jego częścią) ?
KK [2006-12-22 09:45:00]
Bo to ciasto, jak się je wyrabia wychodzi takie lekko rzadkie, troszeczkę klei się do rąk i miski, ale na drugi dzień twardnieje, i jest już dobre. Jest takie "tłuste", że nie potrzeba podsypywać go mąką podczas wałkowania i wycinania foremką pierników. Myślę, że dodatkowa (ale niewielka) ilość mąki nie powinna im zaszkodzić. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2006-12-21 12:32:00]
wczoraj wyrobilam ciasto i dalam do lodowki, ale to ciasto mialo taka dziwna konsystencje (bo w ogole nie daje sie odlepic od rak i strasznie sle klei tez do miski) -dodalam wiec troche jeszcze mąki zeby dało sie to normalnie wyrobic ale nie wiem czy nie przegiełam? - jak myslicie wyjdzie mi dzis cos z tego?
Julitka [2006-12-21 11:08:33]
Bardzo się cieszę, że pierniczki się udały i że smakują :) Myślę, że można je przechowywać w papierowej torebce. Moje pierniczki są zamknięte w plastikowym pudełku i czekają na Święta Bożego Narodzenia. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-18 15:13:27]
Dorotko pierniczki są pyszne dałam wszystkie składniki jak w przepisie,łącznie ze smalcem.Odpowiedz proszę czy mogę schować je w papierowej torbie.
apsik [2006-12-18 15:07:16]
Zrobiłam je w weekend, wyszły super! Polecam :)))
mychulec [2006-12-18 13:51:42]
Można użyć naturalnego miodu, wtedy rzeczywiście pierniczki będą lepsze :). A co do smalcu to można go oczywiście pominąć, ale on też nadaje tym pierniczkom specyficzny smak, i tym różni się od innych. Udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-18 11:00:01]
Można dodać margarynę Palmę zamiast smalcu, ale smalec daje tym pierniczkom specyficzny smak i miękkość. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-18 09:27:50]
Pierniczki już upieczone,nawet bez lukru są przepyszne.Teraz problem gdzie je schować,żeby mi rodzinka wszystkich nie zjadła.
apsik [2006-12-17 16:07:12]
Może głupio to zabrzmi, ale mam w domu tylko miód naturalny... Moge go uzyć? Wydaje mi sie, że to nawet lepiej jak zrobi sie z naturalnym, czy nie? :) Moge skreślić smalec z listy składników? I tak sporo tłuszczy do nich idzie... Jutro mam zamiar wypróbowac Twój przepis :) Oby pierniczki smakowały domownikom :) Pozdrawiam :) Dziękuje za przepis :*
Martin [2006-12-16 09:33:23]
a czy zamiast smalcu moge dać margaryne Palme?
asia [2006-12-15 18:46:33]
te ciastka sa pycha:D
kamilek:* [2006-12-15 13:23:51]
Pierniczki te można zrobić tuż przed świętami, bo są miękkie, ale można je też zrobić wcześniej (np. 2 tygodnie przed świętami) i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. U mnie połowa pierniczków została zjedzona od razu - bo tak wszystkim smakowały, a resztę schowałam - włożyłam do pojemnika, i na święta będą jak znalazł ;) Wybór należy do Pani. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-15 11:50:01]
Jolu, myślę, że to byłby bardzo fajny pomysł. Pierniczki te bardzo fajnie rosną, są miękkie więc można byłoby tak zrobić. Można byłoby je grubiej rozwałkować np. na ok. 1 cm i np. szprycą o takiej cienkiej końcówce "wstrzyknąć" do środka porcję marmolady.
Dorota [2006-12-15 11:15:19]
Dorotka czy te pierniki mozna jakos nadziewac marmolada??
Jola_A. [2006-12-15 10:01:28]
Dziękuję ;) Miód ma byś sztuczny (zaraz poprawię w przepisie), a śmietana kwaśna. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2006-12-14 20:52:57]
Pierniczki wyglądają bardzo ładnie, jutro zabiorę się do pracy,myślę że schowam je przed moimi łasuchami do świąt.Mam pytanie czy miód ma być sztuczny a śmietana kwaśna.
apsik [2006-12-14 20:19:41]
Przepis wydaje sie łatwy i w rezultacie myśle że moga wyjsć wspanialae pierniczki, tylko nie wiem czy trzeba j zrobić tuż przed świętami czy trzeba zrobić je kilka dni wcześniej jak zazwyczaj robi sie pierniki?
ira [2006-12-14 12:59:39]