Jabłka obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i od razu przełożyć do garnka (nie czekamy aż wszystkie jabłka będą pokrojone, tylko to co pokroimy wkładamy do garnka i smażymy, dzięki temu jabłka tak szybko nie ściemnieją i będą wyczuwalne w nich małe kawałki jabłek). Dodać cukier i wodę. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 45 minut. Od czasu do czasu mus należy wymieszać, aby się nie przypalił.
Gorący mus z jabłek nakładać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. Zostawić tak, do ostudzenia, a następnie wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Taki mus można podawać małym dzieciom. Można go też używać do smarowania naleśników bądź jako dodatek do różnych deserów.
Z podanych składników wyjdzie 1 słoiczek 320 ml.
Smacznego.