Przepisy Extra

Dżem z zielonych pomidorów

Co fajnego można zrobić z zielonych pomidorów?? Aaaaa... może dżem?! ;)

Tak, tak, dobrze przeczytaliście - dżem z zielonych pomidorów :)

Dzielę się z Wami fajnym przepisem na dżem z nietypowych trochę składników, bo jest to dżem z warzyw z dodatkiem orzeźwiającej cytrynki...

Wychodzi pycha i w ogóle nie czuć w nim pomidorów, zielone pomidorki zmieniają też kolor, także po kolorze też ich nikt nie rozpozna ;) Czytaj więcej

Także jeśli macie dużo zielonych pomidorów, a brak pomysłów na ich wykorzystanie to skuście się na ten ciekawy w smaku dżem.

Zachęcam do produkcji i życzę smacznego!

Dżem z zielonych pomidorów

Składniki:

1 kg zielonych pomidorów
1 ½ szklanki cukru
3 cytryny

Sposób wykonania:

Zielone pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cytryny umyć, sparzyć i osuszyć. Skórkę z cytryn zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie cytryny przekroić na połowę, wycisnąć sok i przecedzić.

Do garnka (najlepiej z grubym dnem) przełożyć pomidory, dodać 1 szklankę cukru, skórkę i sok z cytryn. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Dżem ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Na drugi dzień do dżemu wyspać pozostały cukier, wymieszać i jeszcze raz zagotować.

Do wyparzonych i suchych słoiczków przełożyć gorący dżem. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem, a gdy wystygną z powrotem je odwrócić i wynieść do chłodniej i ciemnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 2 słoiki po 250 ml dżemu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Nigdy bym nie przypuszczała, że z zielonych pomidorów można zrobić taki pyszny dżem. Ma wyjątkowy smak, w tamtym roku zrobiłam na próbę, a w tym roku mnożę składniki ile się da ;) Bo jest przepyszny. Z naleśnikami - place lizać :)
Karola [2019-09-17 22:40:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.