Co fajnego można zrobić z zielonych pomidorów?? Aaaaa... może dżem?! ;)
Tak, tak, dobrze przeczytaliście - dżem z zielonych pomidorów :)
Dzielę się z Wami fajnym przepisem na dżem z nietypowych trochę składników, bo jest to dżem z warzyw z dodatkiem orzeźwiającej cytrynki...
Wychodzi pycha i w ogóle nie czuć w nim pomidorów, zielone pomidorki zmieniają też kolor, także po kolorze też ich nikt nie rozpozna ;) Czytaj więcej
Także jeśli macie dużo zielonych pomidorów, a brak pomysłów na ich wykorzystanie to skuście się na ten ciekawy w smaku dżem.
Zachęcam do produkcji i życzę smacznego!
Zielone pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cytryny umyć, sparzyć i osuszyć. Skórkę z cytryn zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie cytryny przekroić na połowę, wycisnąć sok i przecedzić.
Do garnka (najlepiej z grubym dnem) przełożyć pomidory, dodać 1 szklankę cukru, skórkę i sok z cytryn. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Dżem ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień do dżemu wyspać pozostały cukier, wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Do wyparzonych i suchych słoiczków przełożyć gorący dżem. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem, a gdy wystygną z powrotem je odwrócić i wynieść do chłodniej i ciemnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 2 słoiki po 250 ml dżemu.
Smacznego.