Nalewki to popularne napoje alkoholowe powstające poprzez macerowanie, czyli moczenie przez dłuższy czas, najczęściej owoców, ziół, a niekiedy kwiatów i korzeni, w alkoholu. Takie nalewki bardzo często mają charakter leczniczy.
W kuchni dodawane są do przygotowywanych potraw np. mięsnych i przekąsek.
Przepis na nalewkę z orzechów, podobnie jak na większość popularnych nalewek jest łatwy do wykonania. Wymaga jedynie cierpliwości...
Kiedy orzechy zielone są już duże, ale jeszcze miękkie można je już zrywać z drzewa. Najlepszy czas na taki zbiór to koniec czerwca - początek lipca. Potem te orzechy twardnieją i są problemy z ich krojeniem.
Na czas krojenia młodych orzechów włoskich trzeba założyć na ręce jednorazowe rękawiczki gumowe, bo te orzechy bardzo, bardzo brudzą.
Gotowa nalewka jest skutecznym lekiem na zwykłe bóle i niedomagania żołądkowe, przy niestrawności, wzdęciach i biegunkach. Idealna też na świąteczne przejedzenie. Ponadto obniża ciśnienie, oczyszcza krew, wzmacnia organizm i niszczy pasożyty przewodu pokarmowego - oczywiście spożywana z umiarem, natomiast w nadmiarze może tylko zaszkodzić... Czytaj więcej
Dorośli piją tę nalewkę nie rozcieńczoną, jeden kieliszek powinien wystarczyć. Niewielką i rozcieńczoną ilość nalewki z orzecha włoskiego można podać też dzieciom z silnym bólem brzucha (np. przy zatruciu pokarmowym).
Ta nalewka jest rewelacyjna - sprawdzone. Zwykle po niezbyt długim czasie dolegliwości żołądkowe mijają.
Warto w swojej apteczce mieć zapas tej domowej i "uzdrawiającej" nalewki.
Słyszałam, że z orzechówką jest jak z winem, im starsza tym lepsza... ale sprawdzę to, bo mam z trzech lat jeszcze troszeczkę ;)
Polecamy i zdrówka życzymy :)
Zielone (niedojrzałe) orzechy włoskie zerwać na początku lipca. Opłukać, osuszyć i całe orzechy w zielonych łupinkach pokroić (każdy orzech na 8 części). Do krojenia zielonych orzechów włoskich warto założyć gumowe rękawice, gdyż te orzechy barwią ręce.
Słoik (900 ml) umyć i wysuszyć. Pokrojone orzechy układać w słoiku przesypując cukrem i cukrem waniliowym. Słoik zakręcić i odłożyć na około 7 dni, codziennie potrząsając słoikiem, aby cukier się rozpuścił, a orzechy puściły sok (słoik ten może stać na szafce kuchennej, w jasnym miejscu, nie trzeba go chronić przed słońcem).
Duży (około 1500 ml) słoik umyć i wysuszyć. Przelać do niego zielone orzechy włoskie i powstały sok. Dolać wódkę i spirytus. Całość razem wymieszać, szczelnie zakręcić i pozostawić na 1 miesiąc. Przechowywać w ciemnym miejscu (może być na dolnej szafce w kuchni). Co 3-4 dni można tym słoikiem delikatnie zamieszać.
Następnie nalewkę przecedzić przez gazę i wlać do czystych i suchych butelek. Zakręcić i włożyć do barku na około 6-12 miesięcy.
Nalewka z orzechów włoskich polecana jest na wszelkie dolegliwości żołądkowe.
Na zdrowie.