Maliny zerwać w słoneczny dzień i przełożyć warstwami z cukrem w dużym słoiku (około 1,5 litrowym lub w dwóch mniejszych np. 0,9 litrowych). Zakręcić i odłożyć na około 4 dni, od czasu do czasu delikatnie poruszając słoikiem. Na ten czas słoiki z malinami zostawić w ciemnym miejscu (w szafce) lub nakryć ręcznikiem.
Do garnka wlać wodę. Imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do wrzącej wody i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zostawić do ostudzenia pod przykryciem, a następnie przecedzić przez sitko.
Maliny przetrzeć przez sitko lub odcisnąć przez gazę. Do soku malinowego przelać imbirową wodę, dodać kilka kropel soku z cytryny. Razem wymieszać i przelać do czystych, suchych słoików (wcześniej wyparzonych). Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 4 słoiczki po 300 ml pysznego, zdrowego i aromatycznego syropu.
Na zdrowie!