Nalewki z orzechów włoskich świetnie sprawdzają się jako środki pomocne w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-trawiennych. Ich działanie jest niezwykle szybkie. Można ją stosować po obfitym posiłku. Dodatkowo, orzechówka działa jako środek rozgrzewający.
Podstawowym składnikiem nalewki są włoskie orzechy. Istotny jest termin zbioru orzechów. Najlepszym czasem zbioru orzechów na nalewkę jest przełom czerwca i lipca. Dlatego w tym czasie przygotowuje się nalewki orzechowe, wymagane są orzechy jeszcze niedojrzałe, niezbyt twarde. Miód dodany do nalewki łamie gorzki posmak orzechów i dodaje jej słodyczy.
Zielone orzechy włoskie opłukać, osuszyć i pokroić (najlepiej w rękawiczkach, aby nie zabrudziły rąk). Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Dodać goździki i szczyptę mielonego imbiru. Całość zalać wódką, wymieszać i zakręcić słoik. Wynieść do barku na 2 miesiące, od czasu do czasu słoikiem zamieszać.
Następnie przecedzić, a zielone orzechy przełożyć do słoika i zalać miodem. Słoik zakręcić i odstawić na 1 miesiąc, od czasu do czasu mieszając (miód w tym czasie powinien się rozpuścić). Na koniec przecedzić i wlać do syropu z alkoholem. Całość razem wymieszać i przelać przez gazę do butelek. Zakręcić i włożyć do barku na około 6-12 miesięcy.
Na zdrowie.