Przepisy Extra

Orzechówka

Przedstawiamy Wam orzechowy pomysł na letnie przetwory z... procentami ;) A kto ich spróbuje, ten nie pożałuje :)

Popularna orzechówka to nalewka wykonana na bazie zielonych orzechów włoskich macerowanych, czyli moczonych w alkoholu. Jest to napój alkoholowy, o właściwościach leczniczych. Stosowany jest w przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych lub trawiennych. Warto także wypić niewielki kieliszek orzechowej nalewki po obfitym i ciężkostrawnym posiłku.

Przepis na tę nalewkę jest prosty do wykonania, wymaga jedynie cierpliwości... kilka miesięcy, a nawet kilka lat ;)

Nalewkę przygotowuje się latem. Zielone orzechy włoskie najlepiej jest zrywać na przełomie czerwca - lipca. Kiedy są jeszcze miękkie, ich miąższ nie stwardniał, wtedy bowiem da się je łatwo przekroić. W tym celu na rękach należy mieć jednorazowe rękawiczki, bo młode orzechy bardzo brudzą ręce i potem jest ciężko je domyć...

Śpieszmy się, bo następna taka okazja zdarzy się nam dopiero za rok ;)

Na początku nalewka ma zielony kolor, który stopniowo przechodzi w głęboki brąz. Domowa orzechówka ma zapach i smak wyraźnie orzechowy, z rozgrzewającą nutką aromatycznych przypraw. Jest świetna na mroźne Święta Bożego Narodzenia i Sylwestra. Super rozgrzewa. Ale taka naleweczka może być też wspaniałym i praktycznym pomysłem na prezent pod choinkę :) I jak się potem okaże, butelka tego orzechowego trunku będzie najlepszym i najsmaczniejszym podarunkiem ;) Czytaj więcej

Idealna jest też na jesienne, zimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, ponuro i wietrznie... brrr

Nalewka orzechowa jest bardzo wyrazista w smaku i zapachu. Jest po prostu wyjątkowa. Można ją używać także do aromatyzowania dań, jej zapach jest naprawdę intensywny i świetnie utrzymuje się w potrawach, nadając im niebywałego smaku i charakteru.

Ta orzechówka przełamana aromatycznymi przyprawami "zamienia się" w trunek typowo deserowy, którym możemy uraczyć naszych gości :)

W swojej domowej apteczce warto mieć taki zapas nalewki orzechowej. Oczywiście jest to lekarstwo do stosowania tylko dla dorosłych, i to w niewielkich ilościach.

Na zdrowie!

Składniki:

30 dag zielonych orzechów włoskich
1/2 litra spirytusu 96%
300 ml wody
30 dag cukru trzcinowego
16 g cukru waniliowego
5 goździków
szczypta gałki muszkatowej
szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Całe zielone orzechy włoskie opłukać i pokroić (orzechy zrywać najlepiej pod koniec czerwca lub na początku lipca). Przełożyć do czystego i suchego słoika (900 ml). Dodać spirytus i wymieszać. Słoik szczelnie zakręcić i ostawić w ciemne miejsce na 1 miesiąc.

Wodę wlać do garnka. Dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, goździki oraz szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Do dużego naczynia wlać przecedzony (np. przez gazę) sok z orzechów włoskich i słodki syrop z przyprawami. Całość razem wymieszać. Przelać do ciemnych butelek i odstawić do barku na 1 rok.

Na zdrowie.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Cytrynówka
Komentarze do przepisu:
Myślę, że można, parę dni wcześniej na pewno nie zaszkodzi, a może lepiej będą się kroić ;) Powodzenia :)
Dorota [2018-06-13 23:07:45]
Witaj, a czy mogą być orzechy zerwane na początku czerwca w, dostałam od koleżanki gdyż urwała się gałąź
Gajówka [2018-06-13 08:18:50]
DO TEJ nlewki najlepsze są orzechy zrywane w czerwcu na Jana ,są jeszcze dosyć miękkie
BEA [2016-12-02 14:44:33]
i dokladnie "na zdrowie" nie ma nic lepszego na chory zoladek... polecam z calego serca, moja naleweczka stoi juz od 24 czerwca :D
campari [2012-07-17 22:55:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.