Przedstawiamy Wam orzechowy pomysł na letnie przetwory z... procentami ;) A kto ich spróbuje, ten nie pożałuje :)
Popularna orzechówka to nalewka wykonana na bazie zielonych orzechów włoskich macerowanych, czyli moczonych w alkoholu. Jest to napój alkoholowy, o właściwościach leczniczych. Stosowany jest w przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych lub trawiennych. Warto także wypić niewielki kieliszek orzechowej nalewki po obfitym i ciężkostrawnym posiłku.
Przepis na tę nalewkę jest prosty do wykonania, wymaga jedynie cierpliwości... kilka miesięcy, a nawet kilka lat ;)
Nalewkę przygotowuje się latem. Zielone orzechy włoskie najlepiej jest zrywać na przełomie czerwca - lipca. Kiedy są jeszcze miękkie, ich miąższ nie stwardniał, wtedy bowiem da się je łatwo przekroić. W tym celu na rękach należy mieć jednorazowe rękawiczki, bo młode orzechy bardzo brudzą ręce i potem jest ciężko je domyć...
Śpieszmy się, bo następna taka okazja zdarzy się nam dopiero za rok ;)
Na początku nalewka ma zielony kolor, który stopniowo przechodzi w głęboki brąz. Domowa orzechówka ma zapach i smak wyraźnie orzechowy, z rozgrzewającą nutką aromatycznych przypraw. Jest świetna na mroźne Święta Bożego Narodzenia i Sylwestra. Super rozgrzewa. Ale taka naleweczka może być też wspaniałym i praktycznym pomysłem na prezent pod choinkę :) I jak się potem okaże, butelka tego orzechowego trunku będzie najlepszym i najsmaczniejszym podarunkiem ;) Czytaj więcej
Idealna jest też na jesienne, zimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, ponuro i wietrznie... brrr
Nalewka orzechowa jest bardzo wyrazista w smaku i zapachu. Jest po prostu wyjątkowa. Można ją używać także do aromatyzowania dań, jej zapach jest naprawdę intensywny i świetnie utrzymuje się w potrawach, nadając im niebywałego smaku i charakteru.
Ta orzechówka przełamana aromatycznymi przyprawami "zamienia się" w trunek typowo deserowy, którym możemy uraczyć naszych gości :)
W swojej domowej apteczce warto mieć taki zapas nalewki orzechowej. Oczywiście jest to lekarstwo do stosowania tylko dla dorosłych, i to w niewielkich ilościach.
Na zdrowie!
Całe zielone orzechy włoskie opłukać i pokroić (orzechy zrywać najlepiej pod koniec czerwca lub na początku lipca). Przełożyć do czystego i suchego słoika (900 ml). Dodać spirytus i wymieszać. Słoik szczelnie zakręcić i ostawić w ciemne miejsce na 1 miesiąc.
Wodę wlać do garnka. Dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, goździki oraz szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
Do dużego naczynia wlać przecedzony (np. przez gazę) sok z orzechów włoskich i słodki syrop z przyprawami. Całość razem wymieszać. Przelać do ciemnych butelek i odstawić do barku na 1 rok.
Na zdrowie.