Przepisy Extra

Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Składniki:

5 szklanek mleka
budyń śmietankowy
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 opakowania krakersów

Sposób wykonania:

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem lub margaryną. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.

Połowę krakersów ułożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów.

Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
50 opinii | Wyraź opinię
4.4186111108 stars based on 1440 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
mi tez pierwszy raz wyszlo za rzadkie, ale ja daje wiecej margaryny i maki i zawsze jest bardzo geste..
ilona [2010-12-18 14:11:47]
ciasto jest rewelacyjne!:)zawsze robie je kiedy mam miec gosci,bo to najszybsze ciasot i przede wszystkim pyszne!!
ilona [2010-12-18 14:09:47]
ciasto mi wyszło zdecydowanie za rzadkie. w smaku super, maczałam herbatniki w kawie. następnym razem dodam dwa budynie.
ania z milanówka [2010-12-04 19:57:03]
Witam dodajemy 20 dag masła lub 20 dag margaryny.
Dorota [2010-10-05 10:13:28]
witam ile ma byc tej margaryny...
Beata [2010-10-02 13:00:51]
do niusia. krakersy nasiąkną i będą słodkie. a więc bez obaw i smacznego
oliwka [2010-04-12 19:22:32]
ja nie wiem jak to gotować 10-15 minut, skoro od razu zrobił mi się budyń taki, że łyżki nie szło ruszyć :( poza tym zrobiły się grudki. miksowałam potem jeszcze parę minut ale nic nie dało :(
Tryni [2009-11-03 20:52:19]
Wszyscy ktorzy sie tu zachwycaja tym przepisem, chyba nigdy nie jedli prawdziwej napoleonki. Przeciez ten tzw. krem to jakas guma nie majaca nic wspolnego z kremem. Ja uzylam wprawdzie tych samych skladnikow, ale budyn ugotowalam bez masla. Gdy ostygl miksujac maslo dodawalam po lyzce budyniu. dodalam tez 1/2 olejku rumowego i to dopiero jest krem do prawdziwej napoleonki tudziez kremowki papieskiej. Zamiast krakersow uzylam keksow pelnoziarnistych ( sa mniej slodkie)
Kimi [2009-04-11 00:18:38]
Zrobilam to ciasto wedlug w/w przepisu,stwierdzam ze jest ono totalnie nie do jedzenia,ani wygladu nie ma a o smaku wogole moze nie wspomne.Bardzo sie zawiodlam,a zawsze z przepisow\"Smacznego\" wszystko mi wychodzi super.ABSOLUTNIE nie polecam tego ciesta.Robi sie je rzeczywiscie szybko,pozniej czeka dzien i szybko wyrzuca,bo wstyd kogos tym swinstwem poczestowac.
Beata_43 [2009-03-27 15:28:10]
zamiast krakersow ja daje gofry :):):) mniam :):)
David87nh [2009-01-18 02:22:21]
zamiast krakersów proponuję upiec ciasto francuskie kupione w biedronce i przełożyć tą masą jeszcze lepsze.
Marika.Bielawa. [2009-01-16 23:04:57]
Wlasnie z krakersami smakuje najlepiej, nie przejmujcie sie słonawym posmakiem, wlasnie to nadaje sens.Nic nie zmieniajcie, tak jest super. Smacznego.
DOROTA [2008-12-18 10:01:52]
a moja mama używa herbatników, które wcześniej zamacza w zimnej kawie :D i też jest pyszne
Paulina [2008-10-31 11:19:48]
Około 12 godzin (najlepiej) - można je zrobić np. rano.
Dorota [2008-10-09 22:37:43]
jak dlugo trzymac te ciasto w lodowce? bo mam zamiar zrobic a potrzebuje je na wieczor
ewelinka [2008-10-04 16:20:31]
do napoleonki musi byc dodana kostka masła!gotuje się je z mlekiem i cukrem!nie będa się przyklejac po wystygnięciu i w smaku są lepsze!pozdrawiam EWKA z KOSZALINA
EWKA [2008-05-03 23:17:33]
a ja zrobiłam z herbatnikami pyszne
anonim [2008-04-02 17:24:19]
bardzo smaczne polecam
Lila [2008-01-25 15:20:30]
bardzo dobre i szybkie ciasto, ale ważne jest by było też dobrze schłodzone i stężała masa
kasiam91 [2007-12-13 21:36:06]
ciasto może i niezłe ale krakersy robią sie bardzo rozciapciane i miękkie,niestetycznie to wygląda i utrudnia podawanie
julka [2007-12-09 23:54:26]
moj maz sie zajada ta napoleonka.polecam wszystkim.bardzo prosty przepis.
siudema [2007-10-03 20:58:56]
Ja musze się przyznac bo ide troszke na łatwizne bo kupiłam krem karpatka i własnie ją ddałam na krakersy i efekt świenty...
Beata19 [2007-06-19 14:18:47]
a ja mysle ze lepiej dodac na koncu jeszcze kostke masla- kaloryczne ale o niebo lepsze i rozetrze się wtedy wzystkie grudki:) szybciej zastyga i ogolnie, jakos lepiej sie komponuje. :)
kejti [2007-05-02 20:46:25]
Proszę się nie obawiać krakersów, w połączeniu ze słodką masą dają ciekawy smak ciasta. Naprawdę polecam ;)
Dorota [2007-03-06 22:00:54]
A ja kupiłam i upiekłam ciasto francuskie (do nabycia w biedronce, ok 3 zł) i przełożyłam masą z przepisu, pychaaaa
Renata [2007-03-03 16:20:48]
Chcę zrobić tą nopoleonke, tylko mi tata nie pozwala, mówi że krakersy nie pasują. Czy to prawda?
Kasia [2007-03-02 20:07:07]
ale smaczne ciasto asz mi sie uszy trzonsom haha
milena [2007-02-27 16:56:02]
ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, i tanie. Ja uzylam herbatnikow, tez jest dobre, tylko nie wiem dlaczego przykleja sie do papieru, mimo ze byl posmarowany. Moze ciasto ktore wylalam na nie bylo zbyt gorace... Mimo to bardzo polecam
Renata [2007-01-24 14:11:52]
ciasto jest naprawdę pyszniutkie, a do tego tanie i szybkie!bardzo dziekuje za przepis!!!!pozdrawiam i goraco wszystkim polecam:))))
promyczek [2007-01-19 18:40:36]
Można też formę wyłożyć folią aluminiową, tę folię posmarować masłem lub margaryną, i dopiero rozłożyć krakersy. Cieszę się, że ciasta smakują. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-06 15:23:47]
wlasnie dobrze smaruje ale krakersy i tak sie przyklejaja do dna nawet bardzo a zalezy mi zeby dobrze odchodzily bo ciasto super podobnie jak krowka i biszkopt przekladany kremem i dzemem GRATULACJE
kasia 6 12 2006 [2006-12-06 12:34:57]
Formę należy dokładnie posmarować masłem, a potem rozłożyć w niej krakersy.
Dorota [2006-11-29 11:44:58]
ciasto pyszne ale co zrobic zeby dobrze odchodzilo od blachy
kasia 28 11 2006 14 04 [2006-11-28 14:04:33]
Tutaj chodziło o 2 opakowania krakersów (to są duże paczki) a co do herbatników to tutaj jest potrzebne znacznie więcej paczek - ok. 10 opakowań. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2006-10-23 09:45:44]
a ile dac herbatnikow??ja kupilam 2 opakowania i obawiam sie ze tyle nie wystarczy na taka blaszke o wymiarach j/w.
judy [2006-10-21 13:48:34]
Należy użyć tutaj takiego "typowego" budyniu (60g) na 1/2 litra mleka. Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-19 10:53:51]
A jaki duzy ten budyn, na 1/2 litra czy 3/4 litra?
misia [2006-10-13 20:49:18]
Ciasto bardzo dobre.. Polecam.
Aga [2006-09-08 09:49:56]
Ciasto super. Pierwszy raz jak robiłam po porobiły mi się grudki w masie budyniowej. Nastepnym razem bylo juz ok. Polecam goraco. Karekersy pasuja wysmienicie.
Carmin [2006-03-18 13:23:45]
uwarzam że jest pyszna a przyżądzenie nie zabiera dużo czasu! DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Natala [2006-01-29 18:52:20]
ta napoleonka jest poprostu super
dzidzia [2006-01-06 23:05:39]
ja też takie robię jest bardzo dobre a jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu, z krakersami jest ok, z herbatnikami jak dla mnie za słodkie:)
Alicja [2005-09-05 09:42:16]
ciasto świetne!! POLECAM :D
Asia [2005-08-31 00:03:51]
Masę gotować ok. 10 -15 minut, aż zgęstnieje.
Dorota [2005-08-10 18:34:31]
ile mniej wiecej gotuje sie ta masa? bo jestem ciekawa ile to cos zajmuje!
kaika [2005-08-08 13:47:27]
Ciasto całkiem sobie dobre,krakersy pasują rewelacyjnie i nie czuć zadnego słonego posmaku.Ja bym nic nie zmieniła ale mi smakuje polewa z mlecznej czekolady
Nena [2005-05-27 15:28:01]
bardzo dobre ale zamiast krakersów lepsze są herbatniki
ill [2005-05-20 19:36:11]
zamiast krakerswo o wiele bardziej pasuja biszkopty ;) polecam :)
milennnka [2005-03-16 14:31:53]
Czy to mają być takie krakersy np. LAJKONIKA, bo ostatnio nie spotkykam innych w sklepie, a przecież on sa lekko solone, a to ma być słodkie ciasto.
niusia [2004-11-06 16:20:48]
Przygotowane napoleonki nie zabiera dużo czasu i nie wymaga wielkiej wprawy. Poza tym ciastko jest całkiem smaczne, aczkolwiek musi odstać dobrych kilka godzin zanim w pełni będzie się nadawać do spożycia.
Kamila [2004-04-09 22:08:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.