To ucierane kakaowe ciasto, które pieczone jest razem z soczystymi gruszkami.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, wykłada się budyniowo-rumowy krem i całość polewa słodką i niezawodną polewą czekoladową - mniam :)
To ciasto fajne prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Jest idealne na każdą okazję, do zwykłej kawusi, na świąteczny stół i na weekendowy odpoczynek ;)
Smacznego!
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić białka ze szczyptą soli, dodać do ciasta i razem wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łyżką.
Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Następnie rozłożyć na surowym kakaowym cieście i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. i ostudzić.
Połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się słodkiego mleka, chwilkę pogotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce budyń śmietankowy, a na koniec rum. Gotowy budyniowy krem rozłożyć na ostudzonym cieście z gruszkami.
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać razem. Na koniec zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Odstawić na kilka minut, a następnie polać ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na około 4 godziny.
Smacznego.