Komentarze do przepisu:
Ja robię z małych ogórków5-6 cm. Solę na 1 godz. opłukuję z nadmiaru soli/.ogórki są elastyczne i dobrze układają się w słoikach/Nie daję marchewki tylko gałązkę zielonej pietruszki,gałazkę zielonego kopru i kawałeczek pora.Proporcje jak w przepisie podstawowym+ 1 łyżka soli.
Urszula z Podkarpacia [2010-08-08 21:32:57]
bardzo dobre są ogórki z przyprawą do gyrosa. 1 litr wody 1 szklanka octu pół szklanki cukru 1 łyżka soli 2 łyżki przyprawy do gyrosa zalewe zagotowujemy i wyłanczamy ogórki trzeba przekroić na pół lub na 4 części w zależności od wielkości. słoiki z ogórkami trzeba zagotować
pyszne [2010-07-30 12:22:43]
a czy ktooś zna przepis na ogórki w winem. kilka lat temu przepis był z Życiu na Gorąco, zrobiłam bez entuzjazmu i wyrzuciłam przepis a zimie okazało się że ogórki są przepyszne
abanita [2007-07-30 15:31:31]
ogorki po zydowsku ogolnie sa super ale te sa zdecydowanie za slodkie
kasia [2007-06-26 22:25:15]
zrobiłam, te ogórki, ale to zdecydowanie nie jest mój smak. Dla mnie za słodkie. Wiecej nie będę robić.
Iwona [2006-08-25 12:58:52]
Ja natomiast mam trochę inny przeis na ogorki po żydowsku :
Skladniki :
3 kg ogórków, 4 marchewki i 4 papryki czerwone, koper, liśc laurowy, ziele ang, , gorczyca, czosnek, wiórki chrzanu, sól
WYKONANIE
Przygotować słoiki 1l
ogorki trzeba obrać przekroić w ósemki i ukladać warstwami w garnku i solic każdą warstwę. Odstawić na 4 h i poźniej odcedzić. papryke i marchew obrac pokroic w ósemki i obgotowac. Do sloikow wkladać ogórki i po 3 części ósemek papryki i marchewki, , na dno łyżeczke gorczycy, 3 ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela ang i kilka listkow laurowych i trochę wiorek chrzanu.
Przygotować zalewę: 3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10 %, 1 szklanka cukru. wszystko zagotować i zalewać ogorki i pasteryzować.
Pyszne. Ogórki maja smak słodko- kwaśny.
malgosia [2006-08-21 10:44:18]
bardzo dobry przysmak wielu polaków
karolina [2006-08-18 16:13:08]
Dobre, robię je od kilku lat. Dodaję więcej soli, ok.3 łyżek.
anna [2006-08-05 17:29:28]