Ogórki umyć, opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (około 5 mm). Przełożyć do miski, dodać sól i wlać ½ szklanki octu. Całość razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Na koniec wsypać gorczycę i wymieszać.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w piórka i sparzyć. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić na cząstki (jeden pomidor na 6-8 części). Koper z lubczykiem opłukać i osuszyć.
Do dużych i wyparzonych słoików włożyć po gałązce kopru i lubczyku. Następnie do ¾ wysokości słoika włożyć ogórki i lekko ucisnąć. Na ogórki rozłożyć cebulę, a na niej ułożyć pomidory.
Do soku, który został z ogórów wsypać cukier, wlać wodę oraz pozostały ocet (czyli 1 szklankę). Całość razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki z zawartością. Na górę do każdego słoika wlać po 1 łyżce oleju i posypać szczyptą bazylii.
Słoiki szczelnie zakręcić, pasteryzować 15 minut i ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.