Zielone ogórki obrać ze skórki, opłukać i pokroić wzdłuż (każdy ogórek na około 6 części, czyli na połowę, i próżnej każdą połówkę na trzy części). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki.
Do garnka wlać wodę. Dodać ocet, cukier, musztardę i sól. Dokładnie razem wymieszać, zagotować zalewę i ostudzić.
Duże „litrowe” słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć przekrojony na połowę czosnek (w łusce), plasterki chrzanu, kilka plasterków marchewki i piórek cebuli, gorczycę, liść laurowy, koper oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Do słoików z przyprawami powkładać ogórki i zalać musztardową zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdzie 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.