Sernik to chyba najczęściej spotykany na naszych stołach wyrób cukierniczy. Zwykle do przygotowania ciasta na spód sernika stosuje się mąkę pszenną. W naszym przepisie na sernik, zastosowano mąkę orkiszową, która ma podobne właściwości piekarnicze do mąki pszennej, jednak jest znacznie zdrowsza. Mąka ta zawiera między innymi witaminy oraz aminokwasy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Warto do pieczenia różnego rodzaju ciast stosować tę zdrową mąkę orkiszową.
Jeżeli dodamy do tego ciasta jeszcze jakieś smaczne i soczyste owoce, np. truskawki to nasz wypiek będzie mega zdrowy i smakowity - mniam :)
Sernik z owocami smakuje wyśmienicie, jest wilgotny i aromatyczny. Nadaje się na każdą domową imprezę. Jest świetnym wypiekiem i rozwiązaniem dla tych, którym chce się zjeść coś słodkiego, a są na diecie odchudzającej lub zdrowotnej. Czytaj więcej
Jeśli wśród nas są miłośnicy czekolady, to śmiało można ten sernik polać grubą warstwą słodkiej, roztopionej czekolady i udekorować połówkami truskawek - taki sernik będzie się pięknie prezentował i kusił swoim widokiem - pycha!
Do tego przepis jest łatwy i szybki do wykonania :)
Podsumowując, warto pokusić się i wykonać ciasto z mąki orkiszowej i sera z dodatkiem świeżych truskawek. Polecamy ten wypiek!
Mąkę orkiszową przesypać do miski. Dodać do niej żółtka, miękkie masło, jogurt naturalny i sok z pomarańczy. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę (większą i mniejszą część), zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie dodać do sera i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, później dodać brązowy cukier i ubijać. Na koniec dodać budyń waniliowy bez cukru, sok z pomarańczy i wymieszać. Następnie dodać do sera i wszystko razem wymieszać.
Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Zetrzeć do niej na tarce o dużych oczkach orkiszowe ciasto (większą część). Następnie posypać 1 łyżką kaszy manny, wyłożyć masę serową, posypać kolejną łyżką kaszy manny i rozłożyć truskawki (umyte i pokrojone w kostkę). Na wierzch zetrzeć pozostałe orkiszowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Przepis może być również stosowny przez diabetyków i osoby będące na diecie odchudzającej.
Smacznego.