Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier. Dodać masło, jajko, żółtka, śmietanę, spirytus i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na trzy części i zrobić trzy kule. Włożyć do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Jabłka obrać, oczyścić i opłukać. Pomarańczę umyć, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie pomarańczę przekroić i wycisnąć z niej sok. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do dużego garnka. Dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać skórkę i sok z pomarańczy, szczyptę cynamonu i wsypać dwie galaretki brzoskwiniowe w proszku. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Do miski przełożyć półtłusty ser, śmietanę, mleko, cukier waniliowy i budyń waniliowy w proszku. Całość razem zmiksować.
Dno prostokątnej formy 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć w niej dwie kule kruchego ciasta. Dwa białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i rozsmarować ją na kruchym cieście. Całość posypać bułką tartą. Następnie rozłożyć masę jabłkową, a na niej masę serową. Na górze ciasta rozłożyć kruszonkę z pozostałego kruchego ciasta (jednej kuli).
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 °C. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.
Smacznego.