Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z sodą oczyszczoną i dodać do jajek, delikatnie wymieszać. Następnie do masy przełożyć jogurt naturalny, dżem jagodowy i olej. Całość delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę (26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej 2/3 ciasta. Do pozostałego dodać kakao i razem wymieszać, a następnie wyłożyć na ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170-180 °C.
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i kilka kropel aromatu rumowego. Całość dokładnie wymieszać. Gotowym lukrem posmarować upieczone i ostudzone ciasto. Udekorować kolorowymi cukierkami.
Smacznego.