Muffinki to popularne, niewielkiej wielkości babeczki przygotowywane w specjalnych foremkach. Dostępne są różnego rodzaju formy do muffinków.
Foremki mogą być wielokrotnego użytku wykonane z metalu lub silikonu. Babeczki można również wykonywać w foremkach jednorazowych, najczęściej papierowych.
Ciasto na muffinki często zawieraja słodkie dodatki np. owoce, rodzynki, orzechy, bakalie. Można również spotkać przepisy na muffinki o charakterze wytrawnym, z warzywami czy mięsem - też są pycha! Czytaj więcej
Przepis na słodkie muffinki z lukrem i miodem jest łatwy i szybki do wykonania. Te słodkie wypieki można wykonywać wspólnie z dziećmi, one uwielbiają takie zabawy.
Babeczki z lukrem wykonane wg podanego przepisu mają bardzo delikatny orzechowo-miodowy smak. Podane do kawy świetnie smakują i poprawiają nastrój.
Są idealne na Święta Bożego Narodzenia i na sylwestrowy stół - będą rozchodzić się jak świeże bułeczki :)
Polecamy!
Do miski przesypać mąkę pszenną, zmielone orzechy włoskie, brązowy cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki razem wymieszać. Mleko roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko, jajka, płynny miód i wymieszać. Dodać suche składniki i ponownie wymieszać.
Do formy na muffinki włożyć papilotki i delikatnie napełnić je ciastem (do ¾ wysokości). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 30 minut w temperaturze 180 °C.
Masło roztopić i lekko ostudzić. Dodać mleko i cukier puder. Razem dokładnie wymieszać (łyżką lub jedną łapką miksera). Gotowym lukrem polać ostudzone muffinki.
Z podanych składników wyjdzie 18 sztuk orzechowych muffinek.
Smacznego.