Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajko i ubić mikserem, następnie dodać olej, mleko, kilka kropli aromatu waniliowego i razem wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre produkty i razem wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej muffinki przełożyć 2 pełne łyżeczki ciasta, następnie włożyć po ½ łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki i przykryć 1 pełną łyżeczką ciasta.
Formę z muffinkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 st C.
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego i utrzeć łyżką na gładką masę. Ostudzone muffinki polać lukrem. Wierzch muffinek udekorować kolorową i kakaową posypką.
Z podanych składników wyjdzie 18 świątecznych muffinek.
Smacznego.