Przepisy Extra

Paprykarz do chleba

Paprykarz do chleba

Składniki:

ok. 3 kg pomidorów
ok. 1 kg marchwi
1 kg cebuli
1/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka ryżu
1/4 szklanki cukru
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużego naczynia i gotować na małym ogniu przez około 60 minut.

Następnie dodać ocet, oliwę z oliwek, ryż i gotować jeszcze około 20 minut, cały czas mieszając. Dodać cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i nakładać do słoików. Pasteryzować około 15 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
38 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Paprykarz
Komentarze do przepisu:
Surowy ryż gotujemy z marchewką, cebulą i pomidorami przez 60 minut, a potem dopiero dodajemy ocet - ryż będzie miękki proszę się nie martwić, powodzenia :)
Dorota [2016-08-12 14:22:49]
ryż surowy z octem gotować? ryż będzie miękki?
laskkat [2016-08-11 18:05:21]
1 pełna szklanka ma 250 ml.
Dorota [2012-02-21 18:40:35]
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że paprykarz się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-13 21:22:26]
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Madzia [2008-07-28 08:07:39]
Tak, można dodać też zwykły olej. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-27 11:06:18]
Czy można dać zamiast oliwy z oliwek zwykły olej?
madzia [2008-07-26 23:04:07]
Paprykarz - tradycyjna potrawa węgierska. Paprykarz jest przyrządzany z czterech równych części papryki, mięsa wieprzowego, cebuli oraz pomidorów.
qwerty [2008-06-04 11:05:05]
He he, ryba to jest w "paprykarzu szczecińskim".
Nykt [2008-02-07 10:12:12]
Nie, ryżu nie należy gotować - należy dodać surowy, bo później będzie on jeszcze gotowany z pozostałymi składnikami, no a potem będzie jeszcze pasteryzowany, i na pewno się ugotuje. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-27 21:37:47]
sprubuje zrobic ten paprikarz ale coten ryz ugotovac
maryla [2007-08-26 08:53:22]
Z dodatkiem ryby tego paprykarza nie robiłam, ale zapewniam, że ten paprykarz jest bardzo dobry. Na próbę można go zrobić z mniejszej ilości składników. Ale też nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do tego paprykarza rybę, można spróbować - na pewno będzie dobre. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-05-03 13:17:32]
a czy ktos wie czy jak dodam rybe to bedzie jeszcze lepsze? czy ktos to wyprubowal? i jaka bedzie najlepsza?
miska [2007-05-03 12:51:34]
ale wy krytykujecie, nie ważne jak sie nazywa, ważne że smaczne
anka [2007-03-28 15:51:40]
Ten paprykarz może być śmiało przechowywany poza lodówką, więc można go zrobić z całej proporcji podanych składników. Pozdrawiam i smacznego ;)
Dorota [2007-03-21 19:17:30]
super przepis!!! to jest pycha :)
ania [2007-03-17 22:20:57]
czy ktoś wie jakie muszą być proporcje, aby wyszły ze dwa słoiki? Mam malutką lodóweczkę, no chyba, że można to trzymać później poza lodówką ;)) - pozdrawiam z UK
prot [2007-03-04 01:55:13]
Paprykarz jest ok, jadlem go dzisiaj na sniadanie z moja dziewczyna.hyhy
Bart and Kamyla [2007-02-15 14:25:20]
uwazam ze pomysl jest bardzo dobry jutro bede robil owy parykarz tyle ze dodam jeszcze rybke pozdrowienia z Islandi
marcin [2007-01-21 23:07:18]
Pasta jarzynowa to pasta. Paprykarz jest z papryką, bo to jest paprykarz; z rybą to tylko jedna z wielu możliwych wersji; klasyczny węgierski jest przyrządzany z cielęciną.
IBIS [2006-10-02 14:04:25]
Jeżeli ma to być "paprykarz", to zdecydowanie brakuje ryby. Dlaczego w tym przepisie jej tu nie ma?
Agnes [2006-09-08 12:08:40]
Paprykasz jest SUPER zrobilam go POLECAM
grazia [2006-08-27 14:17:26]
Ktoś wspominał o paprykarzu ze sklepu wydaje mi się, że jest to potrawa z rybą a w tym przepisie nie ma żadnej wzmianki o takim składniku. Czy ten przepis ma coś wspólnego z paprykarzem z puszki?
krzysiek [2006-03-19 20:29:09]
to może być świetne. Nie przejmujcie sie tymi głupimi docinkami,bo pisze je ktoś kto chyba wogle się nie zna na kuchni. zawsze trzeba spróbować czegoś nowego, i za każdym razem można dodać czegoś innego, lub zastąpić coś czymś inym. Podrawiam i życzę smacznego :)
Ne$ka [2006-03-02 14:57:01]
Ryż należy dodać surowy. Powinien się ugotować w ok. 20 minut, a potem podgotować w czasie pasteryzacji.
Dorota [2005-10-13 22:34:10]
czy ryz ma byc surowy czy ugotowany???????????prosze o szybką odpowiedz
mika [2005-10-13 22:00:05]
Paprykarz jest wspanialy. Robiłam go już trzy razy. Z tych trzech tur to zostały mi 4 słoiki po o,25 l. Dodatkowo dałam trochę papryki w proszku.
alcia111 [2005-09-05 16:45:09]
ten ryż to chyba ma być już ugotowany bo moj paprykarz gotuje się 2 godziny i jest twardy.|Pozdrawiam.
Elżbieta [2005-09-01 16:52:42]
Mozna dodac troche baklazana, poprawi smak
Iga [2005-07-16 16:38:28]
Co to za laska? Weź Kama, poszukaj sobie innej strony, gdzie będziesz zrzymała sie na ludzi - tutaj jesteśmy, żeby się czegoś nauczyć i właśnie dlatego, że się czegoś nie wie. W Polskiej Kuchni napisane jest, że kompoty pasteryzuje się tak: * Umyte i wygotowane bądź wyprażone słoje (w piekarniku powyżej 100C/5min. - nie zimne) napełnić kompotem. * Nalać kompotu zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od góry. * Wstawić do naczynia w którym będziemy je pasteryzować, tzn. gotować razem ze słojami przez 25-35 min. UWAGA: Na dno słoja należy położyć listewki lub papier - chyba chodzi o izolację termiczną. * Przykryć przykrywkami - nie dokręcać. * Wodę utrzymywać w stanie wrzenia. * Przy końcu procesu zakręcić choć trochę przykrywki (choć to może być trudne....) * Dokręcić je tuż po wyjęciu, na maksa :) * Nie piszą, żeby trzeba było odwracać * Nie popażyć się! łapki są ważniejsze :) Jeżeli chodzi o dźemy do zajrzyj na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis9621.html Pozdro for all
Laikos (holevka@o2.pl) [2005-07-06 14:28:05]
zróbcie i spróbujcie naprawde warto smaczne i zdrowe!!!
agniesia [2005-06-30 14:59:32]
W papprykarzu bezwględnie musi być paparyka, ale nie świeża, lecz w formie proszku
misio [2004-10-19 11:51:44]
a ja się wcale z wami nie zgadzam to jest naprawde dobre.... a czy w paprykarzu ma być koniecznie papryka?
marta [2004-09-16 11:28:51]
W tym przepisie paprykę zastępują pomidory, marchewka i cebula, no ale jeśli ktoś uważa, że w przepisie na "paprykarz" musi być koniecznie papryka to prosze bardzo, można przecież ją sobie dodać, np. zmniejszając ilość pomidorów, a w ich miejsce dołożyć właśnie paprykę. A pasteryzować tzn. do wysokiego garnka należy włożyć ściereczkę, a na nią ułożyć już zakręcone słoiki, następnie do garnka wlać zimną wodę, tak do połowy słoików i garnek przykryć pokrywką. Całość położyć na "średni" ogień i czekać aż się zagotuje, a następnie gotować 5-10 minut.
Dorota [2004-07-03 14:07:58]
pasteryzowanie to gotowanie w temperaturze od 70 do 90 stopni przez kilka minut. A tak pozatym - do komentarza "a gdziie papryka" - pani sobie kupi w sklepie paprykarz - czy tam jest papryka? Dziekuje za przepis - napewno skożystam.
MLECZNY DZIADEK [2004-06-23 10:17:29]
Pasteryzować? Czy nigdy nie robiłaś np. kompotów? Jeżeli nie wiesz co znaczy "pasteryzować" to lepiej daj sobie spokój, to nie jest strona dla Ciebie
Kama [2004-06-13 21:47:00]
Jeśli to jest "paprykarz" to gdzie tu paryka ???!!!!
halina45 [2004-05-23 09:07:50]
a co to znaczy zapasteryzować ?
............. [2004-05-22 23:18:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.