Do garnka wlać około 2 litry wody. Dodać opłukanie kości ze schabu, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i kolendry. Razem zagotować i pogotować 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Marchew obrać ze skórki, opłukać i pokroić w słupki (wzdłuż). Dodać do garnka, gotować przez około 15 minut, potem marchew wyjąć, a wywar przecedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem podsmażyć. Pomidory opłukać, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki z cebulą i chwilę podsmażyć. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do pomidorów pod koniec smażenia.
Do przecedzonego wywaru przełożyć całą podsmażoną cebulę z papryką i pomidorami oraz pokrojoną w kostkę marchew. Całość razem zagotować, pogotować 5 minut, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej papryki w proszku, bazylii i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Gotową zupkę krem podawać z ryżem.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.