Kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 7 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie odcedzić i ostudzić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę, zeszklić i ostudzić.
Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i poszatkować.
Do dużej miski przełożyć kapustę, ryż, cebulę i natkę zielonej pietruszki. Dodać mielone mięso, surowe jajka, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, ziół prowansalskich oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i uformować w rękach owalne gołąbki. Kłaść na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjdzie około 19 gołąbków (cała duża blacha - jak wdać na zdjęciach).
Formę z gołąbkami włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 175. °C., a następnie zostawić w wyłączonym piekarniku na jeszcze 10-15 minut.
Pomidory umyć, naciąć skórkę, sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.
Do rondelka wlać olej i rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć pomidory, wymieszać i smażyć na małym ogniu.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć do pomidorów i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Sos wyjdzie gęsty, można więc do niego dodać około 1 szklankę rosołu lub gorącej wody i wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Gorące gołąbki wykładać na talerze i polewać ciepłym sosem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.