Z kapusty oderwać uszkodzone liście, opłukać, a następnie wyciąć głąb. Do dużego garnka wlać wodę (na około 2/3 wysokości garnka), zagotować i posolić. Następnie ostrożnie przełożyć kapustę i pogotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, obracając ją od czasu do czasu. Na koniec ostrożnie za pomocą noża i widelca ściągać po kolei liście kapusty, a po ostudzeniu ostrym nożem odciąć grube nerwy z liści. Wody, w której parzyła się kapusta nie wylewać, a pozostałego środka kapusty i porwanych liści też nie wyrzucać, bo będą nam potrzebne - tym razem zużyjemy całą kapustę :)
Do garnka wlać 5 szklanek wody, zagotować, wsypać szczyptę soli, brązowy ryż i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, a następnie przykryć pokrywką i pozostawić tak do ostudzenia (w ciągu godziny ryż powinien wchłonąć całą wodę).
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Środek kapusty i kawałki pozostałych liści (około 30 dag) drobno pokroić i przełożyć do cebuli. Razem wymieszać i smażyć przez około 10 minut na małym ogniu. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do kapusty z cebulą. Razem wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minutki, a następnie ostudzić.
Do dużego garnka przełożyć ryż. Dodać mielone mięso, kapustę z cebulą, surowe jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu cayenne, majeranku, lubczyku, soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Całość wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką.
Liście kapusty po kolei rozkładać i nakładać pełną łyżkę farszu, złożyć boki do środka, a następnie zwijać gołąbki i układać w rondlu. U mnie potrzebne były dwa rondle, bo wyszło mi aż 30 gołąbków.
Do każdego rondla z gołąbkami wrzucić po 1 listku laurowym i całość zalać przecedzoną wodą, w której parzyła się główka kapusty (w sumie około 5 szklanek na 2 rondle i nalać do około ¾ wysokości rondla), przykryć pokrywką i dwa rondle włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 70 minut w temperaturze ok. 150 °C. Po wyłączeniu piekarnika zostawić je jeszcze w zamkniętym piekarniku na około 30 minut.
Do rondelka przełożyć olej i rozgrzać. Wsypać mąkę pszenną, mieszając chwilkę podsmażyć. Następnie wlać przecedzoną wodę, w której parzyła się kapusta, cały czas mieszając, aby masa zgęstniała. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować i chwilkę pogotować. Na koniec dodać szczyptę bazylii, rozgniecionego w palcach majeranku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gorące gołąbki wykładać na talerz i polać aromatycznym, pomidorowym sosem.
Z podanych składników wyjdzie około 30 gołąbków.
Smacznego.