Golonka w towarzystwie jarzyn i piwa. Najpierw je marynujemy 3 dni, potem obsmażamy w musztardzie, a na koniec dusimy zalane piwem i obsypane jarzynami - wychodzą bardzo smaczne - warto się skusić!
Golonkę oczyścić (jak jest taka potrzeba to opalić), opłukać i osuszyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w ósemki. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w słupki. Całą główkę czosnku przeciąć na pół (wzdłuż).
Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, liście laurowe, czosnek, cebulę, marchew, pietruszkę, seler, czarny pieprz i szczyptę ostrej papryki w proszku. Na koniec przełożyć golonka i razem wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce (co dziennie golonka obrócić w zalewie).
Następnie golonka wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każde golonko natrzeć musztardą. Do dużego rondla wlać olej, przełożyć golonka i zrumienić z każdej strony.
Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do obsmażonych golonek przełożyć marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Całość zalać piwem i dusić pod przykryciem przez około 2 ½ godziny (od czasu do czasu golonka należy odwrócić).
Golonka można podawać same z bułeczką i musztardą lub z ziemniakami. Podajemy je razem z warzywami, z którymi się gotowały i polewamy lekko powstałym sosem.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.