Czym posmarować kanapki na śniadanie lub kolację? Dobre pytanie ;) większość z nas często je zadaje...
Masłem, serem czy może dżemem? Jest jeszcze jedna możliwość. Można samodzielnie, szybko i bardzo łatwo przygotować smakowitą i domową pastę. My proponujemy pastę z sera Feta z dodatkiem orzechów włoskich, ogórków, czosnku, koperku oraz przypraw.
Pasta charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Nic dziwnego, ser Feta, czosnek i koperek robią swoje. W sumie taka kompozycja smaków daje bardzo oryginalny produkt do smarowania pieczywa. Czytaj więcej
To trochę inny, ale równie smaczny pomysł na pastę do bułek i chleba. Ale można nią także smarować krakersy, tosty i suche wafle.
Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że domownicy będą się często domagać kanapek przygotowanych z jej udziałem.
Latem lub wiosną można do niej dodać kilka lisków mięty i podawać np. z plasterkami rzodkiewki - mniam :) To fajna i lekka pasta na upalne, wakacyjne dni.
Pasta jest prosta w wykonaniu, a świetna w smaku - zatem zachęcamy do jej wykonania i życzymy smacznego :)
Czosnek obrać i pokroić w małą kostkę lub zmiażdżyć. Zielony ogórek obrać ze skóry, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie pokroić.
Do miseczki przełożyć ser typu Feta, śmietanę i czosnek. Wszystko razem rozgnieść widelcem. Dodać zielony ogórek wraz z sokiem, orzechy włoskie, szczyptę białego pieprzu, słodkiej papryki w proszku i koperku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Gotową pastę przełożyć do miseczki. Udekorować połówką orzecha włoskiego i kiełkami rzodkiewki. Podać na stół wraz ze świeżymi bułeczkami.
Smacznego.