Przepyszna, zdrowa i pożywna pasta na śniadanie i kolację.
Jest prosta i szybka do zrobienia. Ma ona ładny kolor i zachęca do zjedzenia, choćby jednej kanapeczki ;)
Taką pastę śmiało można też serwować na wielkanocnym stole. W tym celu trzeba użyć więcej jajek, np. 5. Po ugotowaniu jajka przekrawamy, białka jajek układamy na talerzyku, a żółtka ścieramy do miski z awokado. Przygotowujemy pastę jak w przepisie i gotową pastą faszerujemy białka jajek. Całość można posypać jeszcze szczypiorkiem lub kiełkami - pycha! A jak to pięknie wygląda?? ;) Czytaj więcej
Smacznego.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Posypać odrobiną soli i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok.
Awokado przekroić wzdłuż i pokręcić delikatnie, aby łatwo odeszło od pestki. Następnie pestkę wyciągnąć, a zielony miąższ wydrążyć łyżką. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Do awokado przełożyć jajka, czosnek, jogurt naturalny i śmietanę. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, oregano oraz pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać, przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.
Smacznego.