Przepisy Extra

Pasta awokadowa z jajkiem

Przepyszna, zdrowa i pożywna pasta na śniadanie i kolację.

Jest prosta i szybka do zrobienia. Ma ona ładny kolor i zachęca do zjedzenia, choćby jednej kanapeczki ;)

Taką pastę śmiało można też serwować na wielkanocnym stole. W tym celu trzeba użyć więcej jajek, np. 5. Po ugotowaniu jajka przekrawamy, białka jajek układamy na talerzyku, a żółtka ścieramy do miski z awokado. Przygotowujemy pastę jak w przepisie i gotową pastą faszerujemy białka jajek. Całość można posypać jeszcze szczypiorkiem lub kiełkami - pycha! A jak to pięknie wygląda?? ;) Czytaj więcej

Smacznego.

Składniki:

1 awokado
2 jajka
1 ząbek czosnku
sól (himalajska)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18%
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
oregano
pieprz

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Posypać odrobiną soli i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok.

Awokado przekroić wzdłuż i pokręcić delikatnie, aby łatwo odeszło od pestki. Następnie pestkę wyciągnąć, a zielony miąższ wydrążyć łyżką. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.

Do awokado przełożyć jajka, czosnek, jogurt naturalny i śmietanę. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, oregano oraz pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać, przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.