W praktyce kulinarnej jest wiele sposobów przygotowywania pieczeni z różnych gatunków mięsa. Najczęściej stosowane to w kuchennym piekarniku w naczyniu do pieczenia, w brytfance, w folii aluminiowej. Można upiec również na grillu w ogrodzie.
Nasz przepis wykorzystuje chyba najpopularniejszą technikę pieczenia, w naczyniu. Wstępnie mięso wymaga przygotowania w marynacie, dlatego jego wykonanie należy rozpocząć najlepiej dzień przed podaniem. Leżakowanie i nacieranie marynatą powoduje, że mięso przechodzi zapachem i smakiem zastosowanych w marynacie przypraw, warzyw i oleju, a ponadto kruszeje. W efekcie otrzymamy konkretny kawałek smacznego, idealnego mięsa, które można podawać na ciepło na obiad i na zimno do kanapek. Świetnie sprawdza się też jako zimna płyta na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a także na sylwestrowych imprezach :) Czytaj więcej
Jedyny minus pieczonego karczku to, że w czasie pieczenia spora jego część „znika” czyli się wytapia.
Mięsko z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne, ale aby się przekonać - warto się na niego skusić :)
Smacznego!
Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i włożyć do rondla. Cebulę pokroić w kostkę. Do oliwy z oliwek dodać pokrojoną cebulę, ostrą paprykę w proszku, Vegetę, przyprawę do mięsa wieprzowego, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć mięso i włożyć do lodówki na około 6 godzin.
Następnie karczek przełożyć do rondla i zrumienić z każdej strony. Do rondla wlać bulion i włożyć liście laurowe. Karczek dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 2 godziny. Po upieczeniu pokroić w plastry.
Smacznego.