Karczek z mięsa wieprzowego jest często stosowany w kuchni. Robi się z niego steki, a po rozdrobnieniu kotlety mielone, można go dusić, a także gotować. Peklowana karkówka świetnie nadaje się na pieczeń oraz na kiełbasy. Tkanka mięsna karczku poprzerastana jest w różnym stopniu tłuszczem.
Przepis na karczek faszerowany, to jedna z możliwości przygotowania, poprzez duszenie, smacznego mięsa do kanapek, wystarczy pokroić go w plastry i położyć na chleb. Świetnie sprawdza się także jako zimna płyta i jako dodatek do sałatek lub drugiego dania. Czytaj więcej
Taki faszerowany karczek cieszy się popularnością również na świątecznych stołach. Jest rozchwytywany w Wielkanoc, jak również w Boże Narodzenie :) To bardzo aromatyczny kawał mięsa, pięknie pachnie i okazale się prezentuje!
Dobrze doprawiony przyprawami, stanowi uatrakcyjnienie codziennego menu.
Smacznego.
Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Zrobić w nim 1-2 otwory (np. drugą stroną drewnianej łyżki lub długim cienkim nożem). Do środka włożyć kabanosy wieprzowe. Całość związać grubą nitką. Następnie obsypać przyprawami: granulowanym czosnkiem, granulowaną cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 60 minut.
Smalec roztopić w rondlu i włożyć do niego karczek. Zrumienić z każdej strony i podać niewielką ilością wody. Do rondla dodać liście laurowe. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 2 godzin. Co jakiś czas obracać i dolewać wody. Następnie ostudzić, zdjąć nici i pokroić w plastry.
Smacznego.