Przepisy Extra

Boczek faszerowany kiełbaską

Składniki:

1 kg świeżego boczku (najlepiej chudego)
sól
pieprz
przyprawa do wieprzowiny
majeranek
ostra papryka w proszku
rozmaryn
1 długa kiełbasa podwawelska (ok. 25 dag)
3 łyżki oleju
ok. 1/2 litra wody
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Boczek (najlepiej cienki i w jednym kawałku) opłukać, osuszyć i oprószyć z dwóch stron: solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny, majerankiem, ostrą papryką w proszku i rozmarynem.

Na boku boczku położyć kiełbasę, zrolować i związać mocno grubymi nićmi. Przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem i obsmażyć z każdej strony. Cebulę i czosnek obrać i przekroić na połowę.

Do rondla wlać wodę, dodać cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu boczek należy odwrócić, aby się nie przypalił i jak będzie potrzeba to dolać wody.

Następnie boczek ostudzić i odwinąć z nici. Pokroić w plasterki i podawać na zimno.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.