Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mleko, miód, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, kakao do ciast, szczyptę mielonych goździków, pieprzu cayenne oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość razem zmiksować. Osobno ubić na sztywną pianę białka, przełożyć do ciasta i delikatnie razem wymieszać. Na koniec dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka. Całość ponownie delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 11 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia (1 dużej lub 2 małych silikonowych foremek).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.
Po upieczeniu piernik ostudzić i posypać cukrem pudrem. Można go też przekroić w poprzek na dwie lub trzy części i posmarować powidłami śliwkowymi lub dowolnym kremem.
Smacznego.