Pierniki z dodatkiem sypanej kawy - mmm... zapowiadają się znakomicie :)
Właśnie się pieką! Cudownie pachnie w całym domu :) A jutro będzie dekorowanie ;)
Przepis na te pierniki nie jest skomplikowany. Szybko się je robi, i co ważne ciasto podczas wałkowania i wykrawania nie wymaga podsypywania mąką.
Pierniczki szybko się też pieką. Wystarczy im dokładnie 10 minut, aby ładnie się zarumieniły!
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego chrupania :)
Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i razem wymieszać.
Do rondelka przełożyć masło, dodać miód, wsypać cukier, przyprawę do piernika i kawę mieloną. Całość razem wymieszać i podgrzewać, a gdy masło się roztopi, zdjąć z ognia i ostudzić.
Do ostudzonej słodkiej miodowej masy wsypać suche składniki, dodać jajko i wyrobić ciasto. Odłożyć na około 2 godziny, aby odpoczęło i partiami rozwałkować na grubość około 4 mm. Wykrawać foremkami dowolne ciasteczka (ciasto nie wymaga podsypywania mąką).
Gotowe ciasteczka kłaść na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzić i dowolnie udekorować.
Z podanych składników wyjdzie około 36 sztuk pysznych pierniczków.
Smacznego.