Dynia to niezwykle uniwersalna jarzyna. Można ją jeść na surowo, ale chyba lepiej smakuje gotowana, pieczona albo duszona.
Dodawana jest do leczo, do zup, zwłaszcza kremowych. Ale to nie wszystko! Napoje z dyni - nalewki, wina i kompoty. Dżemy. Dynia może samodzielnie stanowić dania, ale można ją łączyć z innymi warzywami i owocami. Dynia coraz częściej występuje w przepisach na wypieki cukiernicze.
Przepis na ciasto z dynią, to jeden z przykładów jej zastosowania w cukiernictwie. Dynia, jako warzywo niskokaloryczne, o dużej zawartości minerałów i witamin, wspomagająca odchudzanie sprawia, że placek z dynią daje możliwość zjedzenia od czasu do czasu czegoś słodkiego ludziom, którzy muszą uważać na zawartość swojej diety.
Ale w tym cieście znajdziemy jeszcze jeden zdrowy i lubiany składnik. To włoskie orzechy, które zawierają między innymi, cenne kwasy omega - 3 oraz białka. Czytaj więcej
Jak widać ciasta nie muszą być tuczące. Wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie polecamy wypróbowanie tego przepisu na ciasto z dynią i orzechami włoskimi.
To ciasto jest idealne na ciepłe, jesienne dni. Jest smaczne, aromatyczne i ma bardzo przyjemny kolor :)
Przepis nie jest skomplikowany, jest szybki w wykonaniu, a składniki potrzebne do jego wykonania są tanie... zatem do dzieła!
Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu polane jest smaczną polewą czekoladową i posypane kolorowymi cukierkami. Można posypać je też kolorowymi, kandyzowanymi owocami, zrumienionymi wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub ziarnami słonecznika.
Smacznego.
Dynię obrać oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Korzeń imbiru obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Imbir dodać do dyni i razem wymieszać. Orzechy włoskie pokroić. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Do masy jajecznej dodać dynię, orzechy włoskie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą kurkumy, olej oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Całość razem wymieszać i wylać do dużej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Do rondelka wlać wodę i mleko. Dodać cukier, kakao do ciast i kawę zbożową. Całość razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać. Lekko ostudzić i gotową polewą polać ostudzone ciasto. Posypać kolorowymi cukierkami.
Smacznego.