Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać masło, śmietanę, oliwę z oliwek i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Wszystko razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 60 minut. W tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dynię i imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka przełożyć jabłka, dynię i imbir. Dodać cukier, wymieszać i smażyć razem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Następnie wsypać galaretkę brzoskwiniową w proszku, razem wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę cynamonu i wymieszać. Gorącą masę z dynią wyłożyć na upieczone kruche ciasto i pozostawić do ostudzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia. Następnie odlać ½ szklanki galaretki truskawkowej, a pozostałą tężejącą galaretkę wylać na masę z dynią. Całość włożyć do lodówki na około 5-10 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę truskawkową (½ szklanki). Razem wymieszać, wyłożyć na galaretkę truskawkową i włożyć do lodówki na około 5-10 minut. Następnie rozłożyć herbatniki w mlecznej czekoladzie i całość włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.