Przepis na ciasto ze śliwkami z dodatkiem otrębów, orzechów włoskich i herbatników, to trochę nietypowy pomysł na słodki wypiek. Cukier waniliowy dodany do masy przygotowanej z tych składników nadaje ciastu wyrazistości. Śliwkowiec pokryty cienką warstwą polewy przygotowanej z kakao do ciast, kawy Inki, cukru, masła i wody.
To coś dobrego dla miłośników soczystych śliwek. To fajny i może trochę inny pomysł na wypiek ze śliwkami. Czytaj więcej
Ciasto jest raczej łatwe do przygotowania i niezbyt pracochłonne. Ma charakterystyczny posmak śliwek, ale również wyczuwalnyjest smak orzechów i wanilii. Warto spróbować jak smakuje słodki wypiek ze śliwkami, otrębami i orzechami włoskimi...
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać razem z otrębami pszennymi, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać, dodać do utartej masy i razem wymieszać.
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Herbatniki pokruszyć, dodać do śliwek i razem wymieszać. Dodać do masy i razem wymieszać ręką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do masy ze śliwkami i razem delikatnie wymieszać.
Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto z otrębami i orzechami. Wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Do rondelka wlać wodę. Dodać cukier, kawę Inkę i kakao do ciast. Razem dokładnie rozmieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać do połączenia się składników. Letnią polewą polać ostudzone ciasto. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.