Przepisy Extra

Śliwkowiec z otrębami i orzechami

Przepis na ciasto ze śliwkami z dodatkiem otrębów, orzechów włoskich i herbatników, to trochę nietypowy pomysł na słodki wypiek. Cukier waniliowy dodany do masy przygotowanej z tych składników nadaje ciastu wyrazistości. Śliwkowiec pokryty cienką warstwą polewy przygotowanej z kakao do ciast, kawy Inki, cukru, masła i wody.

To coś dobrego dla miłośników soczystych śliwek. To fajny i może trochę inny pomysł na wypiek ze śliwkami. Czytaj więcej

Ciasto jest raczej łatwe do przygotowania i niezbyt pracochłonne. Ma charakterystyczny posmak śliwek, ale również wyczuwalnyjest smak orzechów i wanilii. Warto spróbować jak smakuje słodki wypiek ze śliwkami, otrębami i orzechami włoskimi...

Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Składniki:

Ciasto z otrębami i orzechami:
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
7 jajek
sól
1 szklanka otrębów pszennych (5 dag)
1 szklanka orzechów włoskich (10 dag)
1 szklanka mąki pszennej (17 dag)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag śliwek (najlepsza jest mieszanka śliwek: węgierki, renklody, opal, mirabelki)
10 dag herbatników
Polewa z kawą:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka kawy Inka
2 łyżki kakao do ciast
3 łyżki masła

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać razem z otrębami pszennymi, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać, dodać do utartej masy i razem wymieszać.

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Herbatniki pokruszyć, dodać do śliwek i razem wymieszać. Dodać do masy i razem wymieszać ręką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do masy ze śliwkami i razem delikatnie wymieszać.

Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto z otrębami i orzechami. Wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Do rondelka wlać wodę. Dodać cukier, kawę Inkę i kakao do ciast. Razem dokładnie rozmieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać do połączenia się składników. Letnią polewą polać ostudzone ciasto. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Espresso
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) Cieszę się bardzo, że śliwkowiec się udał i że smakował :)
Dorota [2012-09-05 15:14:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.