Przepisy Extra

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
5 łyżek przegotowanej zimnej wody
8 łyżek cukru pudru
szczypta kwasku cytrynowego
aromat migdałowy
Ponadto:
ok. 50 sztuk śliwek

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić, ostudzić. Do miski wlać margarynę, dodać mąkę, cukier, jajka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i utrzeć. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.

Śliwki wydrążyć, obrać ze skórki i połówkami układać jedna przy drugiej na surowym cieście. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 160-170 °C.

Do wody dodać kwasek cytrynowy, cukier puder, aromat migdałowy i wszystko razem utrzeć.

Upieczone i ostudzone ciasto polać gotowym lukrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
10 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
skorzystałam i polecam! pycha! :))
Gosia. [2010-04-18 13:21:47]
Tak, troszkę malo pulchne. Można by dać mniej mąki. Ale w ogóle bardzo dobre. Szczegolnie tego samego dnia, bo na drugi staje się suchawe.
wanda [2007-08-05 21:18:41]
To jest moje pierwsze upieczone ciasto w życiu.Nie mam żadnego doświadczenia w tej branży.Dlatego uważnie przeczytałam komentarze.Dodałam mniej mąki tak jak ktoś radził ale jajek dałam 5 tak jak w przepisie.Ciasto wyszło super.Piekłam 65min ale na finiszu co 5 min nurkowałam w piekarniku "czy już?".Następnym razem dam mniej cukru (myślę że 1 pełna szklanka wystarczy).Zamiast śliwek dałam truskawki i następnym razem poukładam je bardzo , bardzo gęściutko!I nie będę ich przekrawać na pół!Jak na pierwszy raz wyszło mi naprawdę super.Polecam każdej "zielonej".Nie bać się! Acha,nie dawajcie wszystkiego naraz tylko po troszku-będzie łatwiej ucierać :o)) (ok.30-35min).Pozdrawiam i dziękuje za przepis.
Ariel08 [2007-06-10 19:54:01]
zdecydowanie mozna dac jedno lub dwa jajaka mniej poniewaz ciasto wtedy nie bedzie takie twarde
magusia150 [2006-09-02 22:09:27]
upiekłam ciasto wyrosło ale jest za geste za duzo w nim maki a tak ogolnie to dobre
asia [2006-08-25 16:03:14]
ciasta sie nie zagniata tylko uciera trzeba uważnie czytac :):):)
asia [2006-08-08 17:25:17]
trzeba uważnie czytać śmietana potrzebna jest do zagniecenia ciasta i podana jest w przepisie.Teraz sezon na śliwki to pieczemy ciasteczko o wyniku napiszę później.Smacznego
malbed [2005-08-29 14:25:06]
upieklam to ciasto,wyslo grube i geste,wydaje mi sie ze za duzo maki w nim jest i jajek,bo jak sie kosztuje to czuc jajka.Tak pozatym to smakowalo.
lebenderengel [2004-09-17 17:37:47]
DO CZEGO POTRZEBNA JEST ŚMIETANA?W SPOSOBIE WYKONANIA NIE WIDZĘ JEJ.
ANNA [2004-09-12 13:24:51]
Wykorzystałam ten przepis ale zamiast śliwek dałam truskawki.Było bardzo smaczne.Polecam.
Jolanta [2004-06-16 13:39:16]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.