Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać żółtka, miękką margarynę i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i przełożyć jabłka. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać kisiel wiśniowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, wlać olej i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem delikatnie zmiksować.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej kruche ciasto, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Następnie rozłożyć masę jabłkową, potem zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część kruchego ciasta i na górze rozłożyć wiśniową piankę. Śliwki opłukać, osuszyć i wypestkować. Połówki śliwek rozłożyć jedna obok drugiej (raz skórka do dołu, a raz do góry) na wiśniowej piance.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.