Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. My proponujemy wykonanie ich w pysznej, a do tego bardzo zdrowej wersji... mniam!
W naszym przepisie oprócz podstawowego składnika placków, którym są starte ziemniaki, znajduje się również potarta na tarce cukinia czyli kabaczek, a ponadto cebula, jajko, mąka oraz przyprawy. Całość świetnie smakuje, delikatny i aromatyczny zapach potęguje apetyt. Ale te placki ziemniaczane są bardzo syte i trudno się nimi przejeść. Czytaj więcej
Można podawać je z ulubionym sosem. Są smaczne i każdy z przyjemnością po nie sięga :)
Takie placki tarte to danie idealne na każdą porę roku. Zachęcamy do ich przygotowania i życzymy smacznego :)
Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków.
Do miski przełożyć cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodać jajko, mąkę pszenną, olej słonecznikowy, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło.
Z podanych składników wyjdzie około 10 placków.
Smacznego.