Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczach (jeśli cukinia jest młoda do ścieramy ją w całości, w przeciwnym razem obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek, wtedy musimy mieć więcej cukinii, tak żeby wagowo było 1,5 kg). Następnie cukinię posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Na koniec odcisnąć z powstałej wody i przełożyć do miski.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do cukinii dodać cebulę, czosnek, jajko, mąkę pszenną, mielony len i szczyptę ostrej papryki w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką i przyprawić do smaku kolorowym pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką cukiniowy farsz (1-1 ½ łyżki na 1 placek). Smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor.
Z podanych składników wyjdzie około 15 placków z cukinii.
Smacznego.