Kapustę włoską obrać z liści wierzchnich, opłukać i wyciąć głąb. Następnie przełożyć do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować na małym ogniu i przy pomocy noża oraz widelca ściągać po kolei liście z kapusty. Ostudzić, a następnie ostrym nożem odciąć gruby nerw z każdego liścia.
Ryż wypłukać i ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Łopatkę wieprzową opłukać i zmielić (najlepiej jeśli zmielą nam już w sklepie). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, pieprzu i razem smażyć, aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek.
Do ryżu dodać usmażoną cebulę z pieczarkami, mielone mięso oraz szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, tymianku, majeranku i kilka kropel przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Liście kapusty rozłożyć i łyżką nakładać ryżowy farsz, zwijać gołąbki i układać w dużym żaroodpornym naczyniu lub rondlu. 1 litr wody podgrzać, rozpuścić w nim kostkę rosołową i zalać gołąbki (powinna zakryć naczynie z gołąbkami do połowy). Na gołąbki położyć listek laurowy, naczynie przykryć, włożyć do piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 150 °C. Do tej ilości składników będą potrzebne nam 2 duże naczynia lub rondle.
W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać koncentrat pomidorowy rozmieszany z 1 ½ szklanką zimnej wody. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i chwilkę pogotować. Dodać szczyptę pieprzu cayenne i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.
Gorące gołąbki wykładać na talerz i polać gorącym sosem.
Z podanych składników wyjdzie około 24 gołąbki, a sosu wystarczy na około 12 gołąbków. Będziemy mieć obiad na 2 dni, a na drugi dzień gołąbki tylko podgrzewamy, a sos robimy nowy.
Smacznego.