Cukinię opłukać (i jeśli jest taka potrzeba, to oczyścić z pestek i obrać ze skórki). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól, wymieszać i odstawić na około 45 minut, a następnie odcisnąć z soku, który puściła cukinia i przełożyć ją do miski.
Do cukinii dodać rozkruszony w palcach ser Feta. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
Na koniec do cukinii dodać cebulę, czosnek, jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczypiorek, szczyptę oregano oraz pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, formując placuszki (około 1 ½ łyżki na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjdzie około 25 placków.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.