Smaczne, kolorowe i pożywne placuszki z ziemniaków, ale wzbogacone o inne dodatkowe smaki: patisona, cebulkę, czosnek i wędzony boczek :)
Polecam!
Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem palmowym i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i chwilkę razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli z boczkiem i jeszcze minutkę podsmażyć. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Patisona obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej mechanicznie razem z ziemniakami).
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, patisona, ostudzony boczek z cebulą, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, surowe jajko, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, ziół prowansalskich, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość wymieszać i odstawić na około 10 minut.
Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść po około 1 ½ łyżki farszu i smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać na gorąco, można z keksem śmietany.
Z podanych składników wyjdzie około 30 placków.
Smacznego.