To fajny i bardzo dobry pomysł na placki z cukinii :)
Smażyłam już placki z samej cukinii oraz z cukinii i ziemniaków, a tym razem przyszła pora na inny, może trochę nietypowy dodatek... mam na myśli pieczarki!
I jak się okazało, takie połączenie cukinii i pieczarek, to bardzo smakowity duet.
Placki najlepiej smakują na ciepło, podane z dodatkiem ketchupu lub koperkowego sosu na zimno... mniam!
Jeśli macie dużo cukinii, i zrobiliście już z niej prawie wszystko, to tym razem skuście się na placuszki tarte - właśnie z cukinii. Bo jak wiadomo, cukinia jest wdzięcznym warzywem, świetnie nadającym się do smażenia. A cukiniowe placki mają delikatny smak i są bardzo sycące. Czytaj więcej
Placuszki z cukinii i pieczarek mają wyjątkowy smak, niektórzy wyczuwają w nim ziemniaczki, a tam nie ma ani jednego kartofelka ;) Tymi placuszki zajadają się nawet osoby, które za cukinią za bardzo nie przepadają... sprawdzone ;)
Te placuszki są bardzo proste do przygotowania i dosyć tanie. Są też fajnym pomysłem na letni obiad. Z młodej cukinii wychodzą obłędne w smaku :)
Z podanych składników wychodzi, aż 22 sztuki przepysznych placuszków - można się najeść ;)
Zachęcam do ich wypróbowania i życzę smacznego!
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można mechanicznie), posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać, olej i rozgrzać. Następnie przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w półplasterki. Dodać do cebuli razem ze szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i dalej smażyć, aż woda z pieczarek wyparuje, a na koniec zdjąć z ognia i ostudzić.
Do dużej miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię, ostudzone pieczarki z cebulą, surowe jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, tymianku oraz rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i kłaść łyżką (około 1 ½ łyżki farszu na 1 placek) na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, a usmażone placki wyciągać na ręcznik papierowy. Podawać na gorąco, można z dodatkiem ketchupu - pycha!
Z podanych składników wyjdzie około 22 przepysznych placków.
Smacznego.