Przepisy Extra

Prosty i przepyszny przepis na ciasto z kolorowymi masami

Jeśli marzy nam się coś słodkiego do kawusi lub herbatki, to polecam najprostsze ciacho: biszkopt przekładany kremem i dżemem. O tak, to będzie fajny pomysł!

Pracy przy tym jest mało, już mówię co trzeba zrobić... upiec wysoki biszkopt i przekroić go na trzy części, przygotować poncz (najlepiej z procentami) i bardzo prostą masę jogurtową (tylko jogurt i galaretka), no i oczywiście jeszcze ulubiony dżem :)

Na koniec wszystko składamy: dżemem i kremem przekładamy nasączone części biszkoptu, lekko dociskamy i schładzamy. A tuż przed podaniem na stół ciasto obsypujemy białym puchem lub oblewamy dużą ilością smacznej polewy czekoladowej... mniam! Czytaj więcej

Ale słodkie cudo wyjdzie, mówię Wam :)

Takie ciasto można zrobić w tygodniu do zwykłej kawusi, ale można go też zrobić na urodzinowe lub świąteczne przyjęcia, i w tedy odpowiednio udekorować... napisami, świeczkami!

Powodzenia i smacznego!

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
herbata z cukrem (1/2 szklanki lub 1/2 szklanki wody i 8 łyżek rumu)
Dodatkowo:
dżem jagodowy (3/4 średniej wielkości słoika)
Delikatna masa jogurtowa:
600 ml jogurtu naturalnego
1 galaretka pomarańczowa
Do dekoracji:
cukier puder (ewentualnie polewa czekoladowa i orzechy włoskie lub słonecznik)

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, aż masa będzie puszysta i powiększy swoją objętość. Następnie dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podzielić na trzy części.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować dżemem jagodowym, przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć ponczem.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wlać do miski z jogurtami i razem zmiksować. Tężejącą masę jogurtową wyłożyć na biszkopt i przykryć trzecim biszkoptem. Na koniec nasączyć ponczem i udekorować wierzch ciasta według gustu. Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby masa jogurtowa się stężała.

To ciasto można zrobić na dwa sposoby, w zależności dla kogo ono będzie przeznaczone – kto się będzie nim degustował ;)

I wersja - dla dzieci, osób będących na diecie i mam karmiących:

Biszkopt nasączamy herbatką, a wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Dla diabetyków – używamy mąki pełnoziarnistej i o połowę mniej cukru do biszkoptu.

II wersja - dla dorosłych:

Biszkopt nasączmy alkoholowym ponczem, a wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i obsypujemy zrumienionymi na maśle orzechami włoskimi lub słonecznikiem. Na koniec można zrobić jeszcze esy-floresy z białej polewy czekoladowej.

Ciasto jest idealne na każdą porę roku, super smakuje w zimowe wieczory jaki i w upalne, gorące dni, dobrze schłodzone podane w upał smakuje wybornie (a wszytko przed nami, więc będzie można ciacho przetestować ;)).

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.