Do miski przesypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło, rum, olej, jajko i szczyptę soli. Wszytko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 60 minut. Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć kruche ciasto. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i osuszyć. Ze wszystkich cytryn zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Sok z cytryn wycisnąć i przecedzić (potrzebne będzie ½ szklanki soku).
Do dużej miski przełożyć zmielony biały ser, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryn i sok z cytryn (½ szklanki). Wszystko razem zmiksować na gładką masę (krótko miksujemy, aby się tylko masa połączyła). Masa serowa wychodzi rzadka, więc tortownica powinna być szczelna. Gotową masę serową wykładamy na podpieczony kruchy spód.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem na stół sernik posypać cukrem pudrem.
Smacznego.