Przepisy Extra

Pychotka jagodowa na zimno

Ciasto na zimno, czyli bez pieczenia! Tak więc, przepis do wykonania dla nie lubiących piec w piekarniku - zwłaszcza w upalne dni... dlatego nie bez powodu takie przepisy na ciasta na zimno ostatnio cieszą się powodzeniem w gorące, upalne lato :) Nikt nie chce dogrzewać sobie kuchni, jak za oknem taki skwar...

Tutaj gotowe ciasto uzyskamy w wyniku schłodzenia go w lodówce. Pychotka z jagodami - brzmi smakowicie i bardzo przypomina torcik, tym bardziej, że została wykonana w okrągłej tortownicy. Ale to jej nie wszystkie niespodzianki...

Do jej przygotowania będzie potrzebny: (tajemniczy) ryż preparowany, a także suchy wafel, czekolada, serek waniliowy, galaretka jagodowa i przepyszne jagody :) To mocno jagodowe ciasto!

Cechą charakterystyczną takich słodkich ciast na zimno jest prostota i łatwość wykonania. Dlatego o wykonanie tego torciku na zimno mogą pokusić się początkujący cukiernicy, przy nim zdobędą doświadczenie. Czytaj więcej

A ciasto nie bez powodu ma w nazwie słowo „pychotka”. Jest naprawdę pyszne i słodkie, mieni się różnymi smakami: czekolady, wanilii i czarnych jagód. Podsumujmy – smakowita „Pychotka z jagodami” to ciasto idealne na lato i wakacje.

Do jagód idealnie tutaj pasuje galaretka jagodowa, ma ona fajny fioletowy kolor, a jej aromatyczny smak pokrywa się z soczystymi, lekko kwaskowymi jagodami - mniam :) Całość położna jest na chrupiącym spodzie i na białej, puszystej oraz delikatnej w smaku masie serowej... raz w roku trzeba się koniecznie na to ciacho skusić! To po prostu bomba smakowa :)

Życzymy powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Słodki spód bez pieczenia:
30 g ryżu preparowanego
30 g suchego wafla (1 duże koło)
10 dag mlecznej czekolady
5 dag gorzkiej czekolady
Delikatna masa serowa:
1/2 litra śmietanki 30%
30 dag serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki wody (gorącej)
1 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka jagodowa
15 dag jagód

Sposób wykonania:

Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka i roztopić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać ryż preparowany i połamany na małe kawałki suchy wafel. Całość razem wymieszać i wyłożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm posmarowanej masłem. Lekko docisnąć i wyrównać łyżką. Następnie włożyć do lodówki do schłodzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek waniliowy homogenizowany, cukier puder i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Delikatną masę serową wyłożyć na słodki spód i schłodzić w lodówce.

Jagody opłukać, osuszyć i rozłożyć na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką jagodową rozpuszczoną w wcześniej w 400 ml gorącej wody. Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam :)
Dorota [2014-08-27 00:27:28]
Dziękuję i polecam, bo ciasto pychotka! :)
Dorota [2013-07-23 13:36:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.