Ciasto na zimno, czyli bez pieczenia! Tak więc, przepis do wykonania dla nie lubiących piec w piekarniku - zwłaszcza w upalne dni... dlatego nie bez powodu takie przepisy na ciasta na zimno ostatnio cieszą się powodzeniem w gorące, upalne lato :) Nikt nie chce dogrzewać sobie kuchni, jak za oknem taki skwar...
Tutaj gotowe ciasto uzyskamy w wyniku schłodzenia go w lodówce. Pychotka z jagodami - brzmi smakowicie i bardzo przypomina torcik, tym bardziej, że została wykonana w okrągłej tortownicy. Ale to jej nie wszystkie niespodzianki...
Do jej przygotowania będzie potrzebny: (tajemniczy) ryż preparowany, a także suchy wafel, czekolada, serek waniliowy, galaretka jagodowa i przepyszne jagody :) To mocno jagodowe ciasto!
Cechą charakterystyczną takich słodkich ciast na zimno jest prostota i łatwość wykonania. Dlatego o wykonanie tego torciku na zimno mogą pokusić się początkujący cukiernicy, przy nim zdobędą doświadczenie. Czytaj więcej
A ciasto nie bez powodu ma w nazwie słowo „pychotka”. Jest naprawdę pyszne i słodkie, mieni się różnymi smakami: czekolady, wanilii i czarnych jagód. Podsumujmy – smakowita „Pychotka z jagodami” to ciasto idealne na lato i wakacje.
Do jagód idealnie tutaj pasuje galaretka jagodowa, ma ona fajny fioletowy kolor, a jej aromatyczny smak pokrywa się z soczystymi, lekko kwaskowymi jagodami - mniam :) Całość położna jest na chrupiącym spodzie i na białej, puszystej oraz delikatnej w smaku masie serowej... raz w roku trzeba się koniecznie na to ciacho skusić! To po prostu bomba smakowa :)
Życzymy powodzenia i smacznego :)
Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka i roztopić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać ryż preparowany i połamany na małe kawałki suchy wafel. Całość razem wymieszać i wyłożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm posmarowanej masłem. Lekko docisnąć i wyrównać łyżką. Następnie włożyć do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek waniliowy homogenizowany, cukier puder i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Delikatną masę serową wyłożyć na słodki spód i schłodzić w lodówce.
Jagody opłukać, osuszyć i rozłożyć na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką jagodową rozpuszczoną w wcześniej w 400 ml gorącej wody. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.