Przepisy Extra

Pyszna i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

To przepyszna i kolorowa surówka warzywna z dodatkiem owoców :) Jest jedną z najłatwiejszych surówek do dań głównych. Zapewniam, że ona nigdy Wam się nie znudzi...

Jest szybka do przygotowania, tania i bardzo zdrowa. Bez żadnych kombinacji, bez wyszukanych przypraw...

Dzięki kapuście pekińskiej i kiszonym ogórkom jest chrupiąca. Kolorowa papryka, pomidor i jabłuszko sprawiają, że surówka jest soczysta. Dodatek koperku sprawia, że surówka zyska na smaku i aromacie. Czytaj więcej

Z tych składników wychodzi jej dużo, ale to i dobrze, bo jest tak smaczna, że nasi domownicy tylko sięgają po dokładkę. Lubią ją wszyscy - i dorośli i dzieci :)

Nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia warzyw, ta sałatka tak pięknie i apetycznie wygląda, że kusi i wręcz zachęca do degustacji :)

Taka surówka z kapustą pekińską to najwspanialszy i najsmaczniejszy dodatek obiadowy. Z niewielkim dodatkiem majonezu smakuje świetnie.

Smacznego :)

Składniki:

1 kapusta pekińska (ok. 1 kg)
1 papryka pomarańczowa
1 papryka zielona
3 średnie kiszone ogórki
1 średni pomidor
1 jabłko
sok z cytryny
2 średnie marchewki
pęczek koperku
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Posolić, wymieszać i po 15 minutach kapustę odcisnąć z soku. Pomarańczową i zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Kiszone ogórki i pomidora, pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skroić sokiem z cytryny. Marchewki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać i pokroić.

Do dużej miski przełożyć kapustę pekińską. Dodać pomarańczową i zieloną paprykę, kiszone ogórki, pomidora, jabłko, marchewkę i koperek. Następnie dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.