To przepyszna i kolorowa surówka warzywna z dodatkiem owoców :) Jest jedną z najłatwiejszych surówek do dań głównych. Zapewniam, że ona nigdy Wam się nie znudzi...
Jest szybka do przygotowania, tania i bardzo zdrowa. Bez żadnych kombinacji, bez wyszukanych przypraw...
Dzięki kapuście pekińskiej i kiszonym ogórkom jest chrupiąca. Kolorowa papryka, pomidor i jabłuszko sprawiają, że surówka jest soczysta. Dodatek koperku sprawia, że surówka zyska na smaku i aromacie. Czytaj więcej
Z tych składników wychodzi jej dużo, ale to i dobrze, bo jest tak smaczna, że nasi domownicy tylko sięgają po dokładkę. Lubią ją wszyscy - i dorośli i dzieci :)
Nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia warzyw, ta sałatka tak pięknie i apetycznie wygląda, że kusi i wręcz zachęca do degustacji :)
Taka surówka z kapustą pekińską to najwspanialszy i najsmaczniejszy dodatek obiadowy. Z niewielkim dodatkiem majonezu smakuje świetnie.
Smacznego :)
Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Posolić, wymieszać i po 15 minutach kapustę odcisnąć z soku. Pomarańczową i zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Kiszone ogórki i pomidora, pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skroić sokiem z cytryny. Marchewki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać i pokroić.
Do dużej miski przełożyć kapustę pekińską. Dodać pomarańczową i zieloną paprykę, kiszone ogórki, pomidora, jabłko, marchewkę i koperek. Następnie dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.