Dostałam od mojej mamy dwie piękne i dorodne główki kapusty :) I nie mogłam się zdecydować, z której kapusty mam zrobić surówkę... Po dłuższym zastanowieniu postanowiłam, że tym razem zrobię surówkę i z białej, i z czerwonej kapusty - dwa kolory kapusty w jednej misce - byłam ciekawa smaku i wyglądu ;)
Do tego ładnego i chrupiącego duetu dodałam cebulkę - oczywiście wcześniej ją sparzyłam, aby była delikatniejsza w smaku i nie "szczypała" w język ;) orzeźwiające i soczyste jabłuszko oraz olej, przyprawy i zioła - dla połączenia składników i dla podniesienia smaku surówki.
Później odstawiłam ją, aby wszystko ładnie się przegryzło ;) Efekt tego był taki, że surówka wyszła "pierwsza klasa"! Aromatyczna, chrupiąca i przepyszna. Czytaj więcej
Świetnie komponowała się z frytkami i pieczonym kurczakiem. Ale super nadaję się także jako dodatek do klusek, ziemniaków, ryżu i kasz. Idealnie pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych.
Jest łatwa, szybka i dosyć tania do przygotowania. Można ją zrobić rano, a serwować po południu ;)
Pamiętajcie, że kapusta serwowana na surowo jest najzdrowsza! Odtruwa wątrobę, przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, zgadze, oczyszcza krew, leczy artretyzm, kaca, ból głowy... Jest zalecana diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. A jej regularne spożycie likwiduje zaparcia.
Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe...
Smacznego!
Białą i czerwoną kapustę obrać z liści wierzchnich, opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć razem do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 25 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie sparzyć i ostudzić. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Do miski z kapustą przełożyć cebulę i jabłko. Dodać olej, kilka kropli octu balsamicznego, szczyptę ziół prowansalskich i rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem ziołowym i ewentualnie jeszcze solą. Ponownie wymieszać, przełożyć do szklanej miski i schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół surówkę udekorować listkami zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.