Przepisy Extra

Kolorowa surówka z kapusty

Dostałam od mojej mamy dwie piękne i dorodne główki kapusty :) I nie mogłam się zdecydować, z której kapusty mam zrobić surówkę... Po dłuższym zastanowieniu postanowiłam, że tym razem zrobię surówkę i z białej, i z czerwonej kapusty - dwa kolory kapusty w jednej misce - byłam ciekawa smaku i wyglądu ;)

Do tego ładnego i chrupiącego duetu dodałam cebulkę - oczywiście wcześniej ją sparzyłam, aby była delikatniejsza w smaku i nie "szczypała" w język ;) orzeźwiające i soczyste jabłuszko oraz olej, przyprawy i zioła - dla połączenia składników i dla podniesienia smaku surówki.

Później odstawiłam ją, aby wszystko ładnie się przegryzło ;) Efekt tego był taki, że surówka wyszła "pierwsza klasa"! Aromatyczna, chrupiąca i przepyszna. Czytaj więcej

Świetnie komponowała się z frytkami i pieczonym kurczakiem. Ale super nadaję się także jako dodatek do klusek, ziemniaków, ryżu i kasz. Idealnie pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych.

Jest łatwa, szybka i dosyć tania do przygotowania. Można ją zrobić rano, a serwować po południu ;)

Pamiętajcie, że kapusta serwowana na surowo jest najzdrowsza! Odtruwa wątrobę, przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, zgadze, oczyszcza krew, leczy artretyzm, kaca, ból głowy... Jest zalecana diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. A jej regularne spożycie likwiduje zaparcia.

Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe...

Smacznego!

Składniki:

30 dag białej kapusty
30 dag czerwonej kapusty
sól
5 dag cebuli
6 dag jabłka (½ średniego)
sok z cytryny
1 1/2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
ocet balsamiczny
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
majeranek

Sposób wykonania:

Białą i czerwoną kapustę obrać z liści wierzchnich, opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć razem do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 25 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie sparzyć i ostudzić. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Do miski z kapustą przełożyć cebulę i jabłko. Dodać olej, kilka kropli octu balsamicznego, szczyptę ziół prowansalskich i rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem ziołowym i ewentualnie jeszcze solą. Ponownie wymieszać, przełożyć do szklanej miski i schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół surówkę udekorować listkami zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.