Kapusta pekińska to rodzaj kapusty właściwej. Pochodzi z północnych obszarów Chin oraz z Japonii. Uprawiana na obszarach o umiarkowanym klimacie. Jako ciekawostkę można dodać, że w jednym z chińskich miast znajduje się... pomnik tego warzywa :) Wow!
Kapusta pekińska charakteryzuje się kruchą, delikatną budową oraz łagodnym smakiem. Warto wiedzieć, że kapusta pekińska ma bardzo mało kalorii - to taka ciekawostka dla dbających o linię :)
Pekinkę, bo tak też ją często nazywamy można przygotowywać na surowo, jak również na ciepło. Na zimno kapustę pekińską podaje się w formie surówek i sałatek z różnymi dodatkami. Z kolei w przepisach na leczo, gołąbki i kapuśniak znajdziemy gotowaną kapustę pekińską, a więc podaną na ciepło. Dodatkowo, w tej formie kapusta pekińska może być przygotowywana jako duszona, również z innymi jarzynami. Kapusta pekińska doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i z rybami. Czytaj więcej
Przepis kulinarny na zdrową surówkę z kapusty pekińskiej z innymi warzywami jest prosty do przygotowania. Jarzyny po oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać z pozostałymi składnikami oraz przyprawami. Surówka stanowi świetną przystawkę do dań obiadowych.
Zachęcamy do skorzystania z przepisu i życzymy smacznego :)
Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zostawić na około 30 minut. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a por w półplasterki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski z kapustą pekińską. Dodać pokrojony koperek i wszystko razem wymieszać. Przezroczystą salaterkę wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a następnie wyłożyć surówkę. Podawać jako dodatek do drugiego dania.
Smacznego.